-Я відпрацював 30 років фельдшером у складі виїзної бригади екстреної меддопомоги, і  останні 10 років – головним фельдшером центру екстреної меддопомоги та  медицини катастроф, – розповідає Володимир Миколайович.

– Колектив середнього молодшого персоналу, до якого входять фельдшери та медичні сестри (помічники фельдшерів) сьогодні  у Вінницькій області налічує 877 чоловік. У 8-ми філіях – станціях екстреної меддопомоги –  медичну допомогу надають 809 фельдшерів та 61 медична сестра.

Усю територію нашої області обслуговують 119 бригад екстреної медичної допомоги, в яких на виїзді працюють 15 медичних сестер (8 з них – у Вінницькій філії).

Основний контингент медичних сестер фактично зосереджений на роботі диспетчерами з приймання викликів та передачі їх виїзним бригадам. 

Диспетчери працюють позмінно за 12-годинним графіком, без права сну та права відлучатися з робочого місця. Тож робота не з легких, витримати яку можуть молоді, енергійні та віддані справі милосердя люди. Вони дійсно чекають змін на краще  у галузі охорони здоров’я, збільшення зарплат та покращення умов роботи.

У нас працюють дійсно віддані медицині люди, трудовий стаж досвідчених медичних сестер сягає і 10, і 20 і навіть 40 років. До речі, під час трансформації екстренки в області не було скорочено жодного медика. Тільки одна людина звільнилася, й то за віком (72 роки).

Завдяки зусиллям керівника нашого закладу, директора центру Анатолія Пірникози, підтримці департаменту охорони здоров’я, зусиллям обласної ради та Вінницької облдержадміністрації вдалося суттєво стимулювати роботу наших  лікарів, фельдшерів та медичних сестер, які працюють у виїзних бригадах екстреної медичної допомоги.

Починаючи з листопада 2018 року, вони отримують щомісячні премії, які суттєво покращили рівень їхніх заробітних плат, а відтак зупинили відтік кадрів з галузі. Середня заробітна плата середнього медичного персоналу у порівнянні з 2018 роком зросла  від 46 до 82 % та складає у лікарів 16700 грн, у молодших спеціалістів з медичною освітою (фельдшери та медсестри) – 12900 грн, водіїв – 10800 грн, прокоментував Володимир Цимбал.

Працювати на екстренці завжди було непросто, надзвичайно відповідально.  Адже першочергове завдання для кожного з нас – встигнути врятувати людське життя…