Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця». Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися, а головне – її уникнути. І про це треба говорити!

Гепатит B і C — два основних типи з п’яти різних інфекцій гепатиту — є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 млн людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, спричиненою вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C.

Вірусні гепатити В і С – небезпечні інфекції, які характеризуються, в основному, хронічним перебігом і яскравими зовнішніми проявами у вигляді жовтяниці. Однак однією з форм захворювань є носійство гепатиту В і С. Це особливий різновид перебігу хвороби, при якій в крові виявляються сам вірус гепатиту і антитіла до нього. При цьому у пацієнта немає ніяких симптомів, а біохімічні показники знаходяться в нормальних межах.

Крім того, носіями вважають людей, у яких хвороба перебуває в стадії ремісії.

Факт носійства встановлюється, якщо в крові антитіла присутні більш, ніж 6 місяців, при цьому немає ніяких симптомів. Небезпека цього стану полягає в тому, що носій вірусу гепатиту є потенційно заразним для оточуючих людей. А сам вірус при певних умовах може активізуватися і викликати гостру форму гепатиту. Носійство формується через те, що генетичний матеріал вірусу впроваджується в клітини печінки і вбудовується в ДНК людини. При цьому відбувається активне розмноження вірусу, однак імунна система не сприймає його як щось чужорідне.

Шляхи передавання гепатиту B:

Гепатит B є небезпечним і для працівників охорони здоров’я, які можуть мати травми від уколів голками при догляді за пацієнтами, інфікованими ВГB.

Яким чином гепатит B НЕ передається?

Вірус гепатиту B не передається через столові прибори, унаслідок годування груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, користування громадськими басейнами чи подібними об’єктами.

Ви можете захистити себе від гепатиту B за допомогою вакцинації, що формує імунітет у середньому на 20–30 років, а інколи — пожиттєво.

Крім цього, поширенню вірусу гепатиту B можна запобігти таким чином:

  • - уникайте контактів з кров’ю та рідинами організму інших людей;
  • - уникайте непотрібних ін’єкцій: вибирайте пероральні ліки замість ін’єкцій там, де це можливо;
  • - уникайте випадкових статевих контактів, завжди використовуйте презерватив;
  • - ніколи не діліться персональними бритвами чи зубними щітками, манікюрними ножицями та іншими засобами індивідуального користування;
  • - використовуйте тільки стерилізовані інструменти для пірсингу і татуювання;
  • - вагітним жінкам, у яких діагностовано гепатит B, слід порадитися зі своїм лікарем про те, як запобігти передаванню вірусу до дитини.

 

Гепатит C – інфекційне захворювання, яке спричиняє вірус гепатиту C і уражає як печінку, так й інші внутрішні органи. Інфекція часто перебігає безсимптомно, але хронічна її форма призводить до утворення фіброзу в печінці і в кінцевому результаті до цирозу, чи раку печінки.

Речі для особистого догляду, такі як бритви, зубні щітки, засоби для манікюру та педикюру, можуть контактувати з кров’ю. Ділитися ними ризиковано через можливість зараження на вірусний гепатит С. Людям потрібно уважніше ставитись до порізів, подряпин та інших кровотеч.

Вірус гепатиту C (HCV), в основному, передається під час контакту з інфікованою кров’ю чи біологічними рідинами інфікованої людини. За оцінками, понад 5% українців інфіковано гепатитом C, а це близько 2 млн осіб. Наразі в Україні зареєстровано 52 448 хворих на гепатит C.

За даними ВООЗ, за допомогою противірусних препаратів можливо вилікувати понад 95% людей з інфекцією гепатиту C.

Гепатит C не передається через грудне молоко, харчі або воду, внаслідок побутових контактів, наприклад обіймів, поцілунків і споживання їжі та напоїв спільно з інфікованою особою.

Як можна захистити себе?

Вакцини проти гепатиту C не існує, тому профілактика інфекції гепатиту C залежить від безпечних медичних та інших маніпуляцій, що пов’язані з контактом із кров’ю.

Заходи первинної профілактики гепатиту C, рекомендовані ВООЗ:

  • - гігієна рук — миття рук і використання рукавичок, хірургічна обробка рук;
  • - безпечне здійснення медичних ін’єкцій;
  • - надання комплексних послуг, спрямованих на зменшення шкоди, споживачам ін’єкційних та інтраназальних наркотиків, включаючи стерильне ін’єкційне обладнання;
  • - тестування донорської крові на гепатити B і C (а також ВІЛ і сифіліс);
  • - підвищення інформованості медичного персоналу про шляхи інфікування гепатитом C;
  • - правильне і регулярне використання презервативів.

 

Вторинна і третинна профілактика

Для людей, інфікованих вірусом гепатиту C, ВООЗ рекомендує такі заходи:

  • - консультації щодо різних варіантів медичної допомоги та лікування;
  • - імунізація вакцинами від гепатиту A і B з метою запобігання ко-інфекції цими вірусами для захисту печінки;
  • лікування;
  • - регулярний моніторинг з метою раннього діагностування хронічних захворювань печінки.

 

В Україні понад 2 мільйони людей інфіковані вірусним гепатитом С, гепатитом В — понад 600 тисяч. Але більшість хворих навіть не підозрюють про свій діагноз. Відсутність своєчасного лікування вірусних гепатитів становить небезпеку для здоров’я самого пацієнта та людей, з якими він контактує. Саме через це вкрай важливо вчасно пройти тестування на гепатити. Якщо ви ніколи цього не робили, зробіть обов’язково!

На території області захворюваність вірусними гепатитами в порівнянні з 2018 роком виросла на 16,6%.  Всього зареєстровано 154 вип.  (9,8 на 100 тис. нас. ), проти  132  (8,3 на 100 тис. нас.)  за минулий рік.

 В структурі вірусних гепатитів частка хронічних гепатитів склала – 26,6%. Рівень захворюваності  хронічними гепатитами  залишився на рівні минулого року і становив 2,6 випадки на 100 тис. нас. За 2019 рік  зареєстровано 41 випадок хронічних гепатитів як і у 2018 році.  Зареєстровано  12 випадків хронічного вірусного гепатиту В (0,7 на 100 тис. нас.) проти 11 у 2018р. (0,7   на 100 тис. нас.) та  29 випадків хронічного вірусного гепатиту С (1,83 на 100 тис. нас.) проти  29 у 2018р. (1,85  на 100 тис. нас.). Випадки захворювань на хронічні вірусні гепатити реєструвалися у м. Вінниці, а також у 10  районах області. Найвищі рівні захворювання зареєстровано  у Козятинському (8 випадків, 12,6 випадків  на 100 тис. нас.) районі.

В 2019 році в області  спостерігалось підвищення рівня захворюваності на вірусний гепатит А. Всього  на дану інфекцію  перехворіло  50 осіб,  що в  1,5 рази більше, ніж у 2018 році (34),  інтенсивний показник становив 3,19 випадки на 100 тис. нас. проти 2,15 в 2017 році).  Захворюваність була  на 11,1% вищою середньо-багаторічного   рівня.

В порівнянні з 2018 роком захворюваність дітей вірусним гепатитом А підвищилась  в 1,2 рази. Показник на 100 тис. нас. склав 3,8 випадки проти 3,1  в 2018 році. Найвищі показники захворюваності були в віковій категорії середнього шкільного віку. В дітей від 5-9 років пок. 2,3 на 100 тис. нас., від 10 до 14 років – 7,4 на 100 тис. нас.  та в категорії 15-17 цей показник склав 4,6 на 100 тис. населення.

Випадки захворювань гепатитом А реєструвались та території м. Вінниці та 14- ти районів  області. Найвищий рівень захворюваності був зареєстрований на території Тульчинського (21,9  на 100 тис. нас.), Піщанського (14,4 на 100 тис. нас.) та Козятинського (12,6  на 100 тис. нас.) районів.

Впродовж 2019-2020  роках групових випадків захворювань гепатитом А не було зареєстровано, реєструвалися поодинокі, не пов’язані між собою випадки захворювань.

Усі хворі на гепатит А були виявлені під час їх звернення за медичною допомогою.