– Наближення кваліфікованої медичної допомоги первинного рівня до сільського населення, своєчасне надання невідкладної допомоги жителям об’єднаної громади, покращення якості медичних послуг та умов праці медичного персоналу – серед основних завдань новозбудованої амбулаторії, – прокоментувала подію заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко.
Бронницька амбулаторія загальної практики сімейної медицини КНП «Могилів-Подільський районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги» обслуговуватиме мешканців с. Бронниця – це 2300 жителів, майже половина з яких діти та особи пенсійного віку. Населені пункти, що прикріплені до обслуговування амбулаторією, – с. Бронниця, Оленівка, Григорівка, Садківці, Нова Григорівка, Криштофіївка.
Задля забезпечення своєчасної якісної та невідкладної первинної допомоги та обслуговування пацієнтів за місцем їхнього проживання амбулаторія виїжджатиме на виклики власним санітарним автомобілем Renault Duster, що придбаний за кошти державного бюджету, та дольовому співфінансуванню місцевого у співвідношенні 90% до 10%.
Всього з початку будівництва виконано робіт на суму 9382, 928 тис. грн., що включають кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості (8532,928 тис. грн.), та кошти місцевого бюджету (850,0 тис. грн).
– На даний час в нашій амбулаторії підписано більше 800 декларацій з сімейним лікарем. Насправді люди чекали цієї події багато років. Тому на її відкриття прийшло чимало мешканців села, – розповідає сімейний лікар загальної практики Юлія Руссу, завідувач амбулаторії. – Для людей це дійсно свято. Адже територія віддалена від міста, гірська. Таким чином медичні послуги стали доступнішими для сільського населення, особливо зважаючи на те, що це переважно люди похилого віку, яким важко добиратися до автобуса чи в район.
– Ми маємо можливість взяти аналіз крові, зробити електрокардіографію, за допомогою підключення до телемедичних послуг отримати консультацію від фахівців з області.
На святкове відкриття до сельчан завітали голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.
– Головне – люди задоволені. І новою амбулаторією, і новою лікаркою. Все необхідне для сільської медицини Бронницька амбулаторія має. Ми вкотре відкриваємо в області амбулаторію сімейної медицини. Обладнання в усіх нових сімейних амбулаторіях стандартне, підрядчики виконали роботу дуже добре, я задоволений результатом. Особливо вдячні місцеві жителі, адже в громади з’явиться сімейний лікар, який надаватиме якісні медичні послуги», – зауважив голова ОДА.