- Тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги становить 651 гривні на рік за одного пацієнта з декларацією. Але до тарифу також застосовуються коригувальні коефіцієнти залежно від вікової групи пацієнта. Наприклад НСЗУ заплатить закладам або лікарю-ФОП:
? за одного маленького пацієнта з декларацією віком від 0 до 5 років - 1606 гривень на рік;
? за одну дитину від 6 до 17 років з декларацією - 883 гривні;
? за пацієнта від 18 до 39 років та від 40 до 64 років - 401 та 481 гривні на рік відповідно;
? за одного пацієнта понад 65 років - 802 гривні на рік.
Також має значення місцевість, в якій лікар надає первинну медичну допомогу. Якщо мова про населені пункти, яким надано статус гірських, то до тарифу з урахуванням вікових коефіцієнтів застосовується ще коригувальний коефіцієнт 1,25. Тобто за одну дитину до п’яти років, яка мешкає у гірській місцевості, заклад або лікар-ФОП отримає понад 2000 гривень.
✅ Загалом НСЗУ виплатила закладам первинки понад 42,5 мільярди гривень, починаючи з 2018 року і станом на сьогодні. За весь цей час співпраці з НСЗУ найбільше коштів отримали:
?понад 325 мільйони гривень - ЦПМСД Житомирської міської ради;
? майже 291 мільйон гривень - центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради;
? понад 250 мільйонів гривень - ЦПМСД №1 Оболонського району міста Києва.
- Очікувана кількість надавачів первинної допомоги, які працюватимуть за контрактом з НСЗУ у 2021 році, збільшиться. Наразі договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги мають 1696 закладів, а пропозиції на співпрацю з 1 квітня вже подали на 108 більше. Це говорить про те, що закладам, у тому числі приватним та лікарям-ФОП, вигідно співпрацювати за контрактом з НСЗУ.
- Незалежно від того, з яким лікарем первинки уклав декларацію пацієнт – з тим, що працює в комунальному, приватному закладі чи з лікарем-ФОП, - він отримає повний обсяг медичних послуг, передбачений Програмою медичних гарантій-2021. Зокрема, це лікування пацієнтів з COVID-19, незалежно від наявності у пацієнта декларації про вибір лікаря, діагностика та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, обстеження, аналізи та тести. Також лікар ПМД виписує електронні рецепти та направлення, оформлює довідки, листки непрацездатності, проводить вакцинацію згідно з календарем профілактичних щеплень.
- Стосовно вакцинації, у 2021 році для первинки запроваджуються індикатори якості, які стосуються досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень. Оцінка досягнення індикаторів рівня вакцинації проводитиметься раз на три місяці. Оплата за результатами здійснення такої оцінки розпочинається з 1 вересня 2021 року. Обсяг доплати становитиме 5% обсягу фактичних оплат, проведених у відповідні три місяці. Це додаткові кошти, які заклад може отримати як плюс до капітаційної ставки. Якщо заклади не досягнуть поставлених індикаторів якості, штрафувати їх не будуть. На доплату за індикаторами якості у бюджеті Програми медичних гарнатій передбачено півмільярди гривень.