Наталя Заболотна. голова Координаційної ради у зверненні до учасників підкреслила, що 2021 рік має стати знаковим не лише в боротьбі з COVID-19, а й з іншими соціально-небезпечними хворобами.

-До Координаційної ради залучено  громадські організації та органи влади, які працюють в одному ключі. Важливо, щоб ця робота з поліпшення громадського здоров’я населення  проводилася в кожному населеному пункті області. Надіюся, що 63 територіальних громади Вінниччини, доєднаються до  боротьби з небезпечними інфекціями, - підкреслила Наталя Заболотна.   

 Про роботу  та структуру регіональної координаційної ради з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІД на 2021 рік розповіла директорка департаменту Ольга Задорожна.

-Структура ради оновлена, наразі більше ніж на 50 % складається з громадських діячів та представників зацікавлених служб. Головне завдання визначити подальші  плани та пріоритети по яким будемо рухатись у 2021 році. Основний напрямок роботи  – профілактичний - підвищити свідомість вінничан та  виробити прихильність до вакцинації, - зазначила  Ольга Задорожна.

 Основні позиції роботи координаційної ради та регламент регіональної координаційної ради з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІД на 2021 рік озвучив Секретар регіональної координаційної ради, директор ВОЦГЗ Олександр  Мельник. Директор КНП "Клінічний Центр інфекційних хвороб" Ігор Матковський детально зупинився на заходах з протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, що здійснюються в області.

Про роботу та перспективи фтизіатричної служби на 2021 рік  розповів директор Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» ВОР Олександр Служивий.

До розмови долучилась голова правління Вінницького обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук.

Основним завданням організації на 2021 рік – є подальша взаємодія державних та недержавних організацій з питань ВІЛ-інфекції/СНІД, туберкульозу та гепатиту В і С.

-Минулого року, завдяки співпраці з СНІД-Центром та ВОСТМО «Фтизіатрія» ми отримали можливість  реалізовувати  роботу глобального фонду: проводити тестування на ВІЛ та визначати прихильність до лікування, - розповіла керівник громадської організації.

Оксана Шевчук  додала, що організація тісно співпрацювала з людьми, які повернулися з місць позбавлення волі, проводила дослідження на виявлення туберкульозу, співпрацювала з  ВІЛ-позитивними вагітними.

-Наразі реалізовуємо ініціативу ЦГЗ МОЗ України із запровадження   «Школи пацієнта». У планах 2021 наблизити допомогу фонду  до кожного маленького населеного пункту.  Працюємо над запровадженням скринінгових обстежень. Важливим є робота з населенням щодо питань вакцинації проти  гепатиту В, здійснювати допомогу пацієнтам з гепатитом С, - наголосила Оксана Шевчук .

 -В нас є багато проблемних питань у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу, які потребують скоординованості дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, зацікавлених установ, громадських організацій. Ця робота передбачає поліпшення громадського здоров’я населення, доступ населення до діагностики, хворих до лікування соціально небезпечних інфекцій, представників груп підвищеного ризику до участі у профілактичних програмах, - додала на закінчення засідання ради  Ольга Задорожна.