-Я була провакцинована 3 березня на базі ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України», – розповідає лікар-імунолог, педіатр Наталя Гриньова. – Разом з усіма працівниками нашої установи, які бажали отримати щеплення від коронавірусу, а також з першими курсантами – членами мобільної бригади, які приїхали до нас на навчання.


Не всі медики сьогодні однозначно налаштовані отримати щеплення від Covid-19. Особисто Ви вже отримали перше щеплення. Що порадили своїм колегам, близьким і просто вінничанам?
-Я як імунолог, як педіатр, як мама, бабуся, донька, настійно рекомендую вінничанам вакцинуватися від коронавірусу. Ви бачите, настільки страшною є ця нова хвороба, яка небезпечна як для дитини, так і для дорослого: ніхто не застрахований від того, що може підхопити цей вірус, отримати важкий перебіг та ускладнення. .
 -У всіх, хто має супутні патології (цукровий діабет, бронхо-легенева патологія, бронхіальна астма, проблеми з серцево-судинною системою) коронавірусна хвороба тільки погіршує.
-На сьогоднішній день, у зв’язку з поширеністю мутованих штамів, захворювання має більш агресивний перебіг. Пацієнти, які лікуються у стаціонарних відділеннях ковідних лікарень при допомозі кисневої підтримки, на жаль, одужують не всі. Тому на зараз вимога часу – це необхідність вакцинуватися. Для того, щоб вижити, щоб напрацювати імунітет, щоб бути здоровим, працювати та радіти життю.
-Я не знаю, чи я перехворіла на коронавірус, тому що є безсимптомні форми, але я соціальна людина, – переконує Наталія Гриньова, – я працюю у колективі, я спілкуюся зі своїми батьками, тому шанс, що можливо я вже перехворіла, але в легкій формі, є у кожної людини.
-Я отримала щеплення від Covid-19 без усяких обстежень, без результатів ПЛР, без жодного дослідження. До нас на роботу приїхала мобільна бригада, дуже оперативно провакцинувала, з дотриманням усіх правил.


-Як Ви перенесли щеплення?
-Я прекрасно перенесла цю вакцинацію. Якщо порівняти зі щепленням «дифтерія-правець», які роблю кожні 10 років, і до речі, хочу нагадати шановним вінничанам, що окрім коронавірусної хвороби, небезпеку становлять й інші хвороби, які також керовані засобами імунопрофілактики (дифтерія, правець), тому потрібно робити щеплення згідно Календаря. ?Якщо порівняти, то набагато легше я перенесла щеплення проти Covid-19, ніж щеплення дифтерія-правець. Трішки боліла наступної доби рука у місці введенння, температури не було. Головного болю, лихоманки – нічого не турбувало. У колег, які отримали щеплення зі мною одночасно, у декого була температура, навіть до 38,5 С, лихоманка. Порівнювали свій поствакцинальний період з поствакцинальним періодом щодо щеплення проти грипу. Але після прийняття жарознижувальних препаратів (ібупрофен, парацетамол), стан покращувався вже протягом наступної доби. Деякі колеги відмічали, що були головні болі. Але якихось серйозних несприятливих подій після вакцинації у Вінницькій області з моменту початку вакцинальної кампанії зафіксовано не було.
-Рекомендую всім переглянути своє ставлення до вакцинації проти Covid-19, повернутися обличчям до здоров’я, записатися на чергу та зробити щеплення.
Наталія Гриньова працює нині у складі тренерського колективу Вінницького обласного лабораторного центру та як лікар-імунолог читає лекції на тренінгах, організованих Департаментом охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА та Вінницьким обласним Центром громадського здоров’я. Лікар переконана, що «ми маємо просто зрозуміти, що коронавірусна інфекція надовго з нами. І можливо надалі буде впроваджуватися така вакцинація як рутинна, але все це поки що вивчається. Тому будемо рухатися далі. А поки що необхідно вакцинуватися».