Він сучасний та менш травматичний, при цьому не поступається результативністю, але дозволяє пацієнтам швидше стати на ноги. У вінницьких онкологів в арсеналі методів лікування раку лапароскопія уже кілька років, хоча в онкології вона досі вважається інноваційним методом. І що важливо, впроваджується цей метод успішно.
Для цього в державній лікарні є все необхідне: високотехнологічні операційні з комплексом необхідного анестезіологічного і наркозного устаткування, які відповідають усім вимогам сучасної онкохірургії. Вони обладнанні професійним, новітнім обладнанням, зокрема ендовідеохірургічними стійками, які дозволяють виконувати операції будь-якої складності. За допомогою камер лікар має можливість видалити пухлину з мінімальною травматизацією здорових тканин. Чого не можна зробити під час відкритої операції, коли все на дотик.
Аби бути ефективними і надавати онкологічним пацієнтам інноваційні методи лікування раку, онкологи Подільського онкоцентру постійно проходять регулярні підвищення кваліфікації та стажування в Україні та за кордоном, беруть участь у майстер-класах з ендоскопії в США, Німеччині, Грузії, Польщі, Білорусі.
«Сьогодні чомусь побутує думка, що інноваційні методи лікування раку можуть запропонувати лише приватні клініки. Та це не так. До того ж, у приватних структурах часто працюють за сумісництвом чимало лікарів-онкологів Подільського регіонального центру онкології. А тому не може бути так, що на одній роботі вони виконують краще операції лапароскопічним доступом, а в ПРЦО гірше. Питання лише в вартості оперативного втручання.
У приватному центрі за операцію та медичний супровід платить пацієнт, у Подільському регіональному центрі – держава. Знаю, в це важко повірити, але наразі рідні хворого дійсно не отримують кілометрового списку потреб на медикаменти, всі ліки, які входять до Національного переліку на сьогодні онкоцентр забезпечений», - зазначив головний лікар ПРЦО, доктор медичних наук Володимир Шамрай.
Безпосередньо сам Володимир Шамрай разом із колегами відділення онкогінекології ПРЦО лапароскопічним доступом виконують малотравматичні втручання при раку тіла матки, раку яєчників, раку шийки матки, містах матки, кістах яєчників, при випадінні внутрішніх статевих органів (пролапс) та іншій фондовій та передраковій патології.
«У багатьох випадках саме лапароскопічна хірургія є найкращим вибором. Порівняно з відкритими операціями, коли хворим роблять зовнішній розріз, далі проводять усі необхідні маніпуляції, потім зшивають рану, лапароскопічний доступ забезпечуює меншу травматичність втручання. Адже оперативне втручання виконується через невеликі (0,5-1,5 см) проколи, якими водиться оптика і спеціальні тонкі хірургічні інструменти.
Відтак обсяг пошкоджень невеликий, менша втрата крові, мінімум болю після операції, істотно знижується ризик ускладнень, виражений косметичний ефект – практично непомітні або зовсім відсутні післяопераційні шрами і рубці, відносно швидке післяопераційне відновлення, коротші терміни госпіталізації. І це далеко не весь список переваг», - зазначає Володимир Шамрай.
Головний лікар Подільського регіонального центру онкології наголошує, що часто хірургічне втручання під час лікування раку - це лише перший етап. А тому до незаперечних переваг для онкологічних пацієнтів є те, що після виконаної лапораскопічним шляхом операції організм швидко відновлюється.
«Особливістю пацієнтів з онкологічними захворюваннями є більш тяжкий загальний стан організму. У такому випадку переваги лапароскопічної хірургії, що забезпечує мінімальну травму здорових тканин, більш повне видалення пухлини і швидше відновлення, дозволяють якомога скоріше перейти до наступного етапу комплексного лікування злоякісних новоутворень – хіміо- чи променевої терапії. Загалом оперативні втручання лапароскопічним методом у нас в онкоцентрі давно стали стандартом, а не ексклюзивом», - наголошує Володимир Шамрай.
До речі, попри пандемію Подільський регіональний центр онкології працює у звичному режимі і надає діагностичні та лікувальні послуги в повному обсязі. Аби потрапити на прийом до фахівців, не потрібно здавати тест на коронавірус, він робиться лише в разі госпіталізації хворого.