Одна з головних тем зустрічі – вакцинальна кампанія, і все, що стосується пацієнта, черги на вакцинацію, ролі сімейного лікаря у формуванні списків та конкретного алгоритму роботи пунктів щеплень, перерозподілу вакцин між пунктами щеплень, планування роботи на кожний день роботи мобільної бригади з тим, щоб охопити якомога більше бажаючих вакцинуватися.
Кожен з моментів, які виникають в ході роботи медиків – про все докладно роз’яснювала заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Тетяна Бондаренко. Говорила про важливість інформування сімейних лікарів своїх задекларованих пацієнтів щодо вакцинації, і підкреслила: «Ми вакцинуємо не за фактом декларації, ми вакцинуємо всіх».
Також говорили про підготовку до активної вакцинальної кампанії вакциною AstraZeneca-SkBio особам 65+, яка стартує в області вже з завтрашнього дня.
– Ми очікуємо наступну партію вакцини AstraZeneca-SkBio, – зазначила заступник голови ОДА Наталія Заболотна, – оскільки Україна поставила перед собою амбітні завдання: охопити щепленням проти Covid-19 більшість дорослого населення до кінця 2021 року. – Зрозуміло, що це величезний виклик. Та найпроблемнішим на сьогодні є наша організованість роботи з вакцинації на місцях. У Вінницькій області має бути розгорнуто 139 пунктів щеплень, які й працюватимуть з цією вакциною. – підкреслила Наталя Заболотна та закликала до спільної та оперативної роботи.
В ході наради аналізувалася ситуація щодо декларування населення:
– Станом нам 26 квітня у Вінницькій області уклали декларації з сімейним лікарем 84,7 % вінничан. Це один із кращих показників в Україні, але необхідно активізувати роботу в тих громадах, де цей показник є найгіршим і зробити все для того, щоб медична допомога була доступною для усіх мешканців області, і можливість вакцинуватися також, – підкреслила Тетяна Бондаренко.
Ще одним важливим питанням, яке сьогодні на часі для медзакладів первинної ланки, – доступність медичних закладів для людей з обмеженими можливостями. Начальник центру технічного та фінансового нагляду за діяльністю закладів охорони здоров’я Алла Бриль назвала ті заклади, які не відповідають нормам інклюзії, і мають завершити всі будівельні роботи вже до 1 червня 2021 р.
Директор департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна звернулася до колег з проханням виправити прогалини у роботі своїх закладів для того, щоб отримати угоди з НСЗУ на фінансування пакетів медичних послуг. Напередодні Великодніх свят Ольга Іванівна привітала колег та побажала кожному здоров’я, родинного щастя, гарних свят, берегти себе та свої колективи.
Возможно, это изображение (2 человека и в помещении)