Важко уявити сучасну медицину без сестер медичних – переконана головна медична сестра Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Вінницької обласної ради Галина Григорівна Потапенко. – Таку професію може обрати тільки по справжньому добра, уважна, чуйна людина. Наша професія – символ доброти і милосердя, шляхетності та знань, любові до людей. Ця серйозна місія – бути медичною сестрою – до снаги лише найгуманнішим та найбільш терплячим.
Візит пацієнта до нашого закладу розпочинається з зустрічі з медичною сестрою, яка з’ясовує мету візиту пацієнта, проводить температурний скринінг, стежить, аби усі були у захисних масках, нагадує про важливість дотримання дистанції.
Сьогодні у диспансері працюють 70 сестер медичних, які забезпечують лікування та догляд за хворими.
Бровко Людмила Василівна – сестра медична кабінету УЗД відділення променевої діагностики, з 1979 року та по теперішній час працює в закладі. 40 років щодня дорога життя вела її до терапевтичного відділення, де вона працювала на посаді сестри медичної палатної. Має добре серце та чудові лагідні руки, які приносять людям полегшення. Має чудові професійні здібності, брала активну участь у житті лікарні, приймала участь у художній самодіяльності, неодноразова учасниця конкурсів на Кращу медичну сестру та 1993 році здобула перемогу та зайняла 1 місце. Обравши професію медичної сестри, зрозуміла, це – назавжди. Адже професія ця, як мистецтво, – творча й відповідальна.
У будь-яку хвилину дня і ночі готова прийти на допомогу хворому Бондар Надія Іванівна. 40 років свого життя, як один день, працює сестрою медичною палатною терапевтичного відділення.
33 роки підряд за велінням серця спішить до святої святих лікарні – шановна Матвійчук Світлана Костянтинівна, сестра медична консультативної поліклініки.
Александрова Олена Юріївна – сестра медична палатна терапевтичного відділення, за 31 рік роботи проявила себе дисциплінованою, відповідальною, добросовісною та акуратною в роботі.
Серед пацієнтів та співробітників диспансеру користується заслуженим авторитетом і повагою, є фахівцем високої кваліфікації, до своїх обов’язків ставиться сумлінно, завжди акуратна, ввічлива із хворими та співробітниками Кіріліна Любов Василівна, рентген-лаборант відділення променевої діагностики, працює в диспансері 29 років.
З 1992 року по теперішній час працює Мельник Галина Степанівна – сестра медична відділення фізичної реабілітаційної медицини. За роки роботи проявила професіоналізм, індивідуальний підхід та милосердя до кожного хворого. Грамотна, сумлінна, відповідальна, дисциплінована, наполеглива у праці.
Борачук Сподра Янівна – сестра медична процедурного кабінету, чуйна і уважна до пацієнтів. Це людина, яка чужий біль сприймає як свій. Завжди готова допомогти колегам по роботі як порадою, так і ділом. Працює в диспансері 29 років.
Івасик Людмила Василівна – сестра медична палатна хірургічного відділення. За 28 років роботи у відділенні зарекомендувала себе уважним, кваліфікованим, врівноваженим, пунктуальним працівником, що з відповідальністю ставиться до виконання посадових обов’язків.
Весь свій практичний досвід передає протягом 27 років, навчаючи медичних сестер відділення, чуйна, уважна людина, завжди готова прийти на допомогу Коштурська Віра Василівна, старша сестра медична терапевтичного відділення. Робота в цьому відділенні дуже непроста. Завжди може виникнути непередбачувана ситуація, але Віра Василівна дуже добре знає свою справу і завжди знайде вихід з ситуації.
Бучинська Алла Назарівна – сестра медична зі стоматології завжди зібрана, ввічлива, доброзичлива, висококваліфікований фахівець, віддана своїй справі.
27 років присвятила своїй роботі та сумлінно виконує посадові обов’язки, до пацієнтів ставиться уважно, доброзичливо, досконало володіє всіма сестринськими маніпуляціями Заклевська Інна Іванівна - сестра медична палатна терапевтичного відділення.
Кіптюк Людмила Михайлівна – сестра медична палатна неврологічного відділення, за 26 років роботи показала себе грамотним спеціалістом, завжди уважна, чуйна, дисциплінована.
Понад 20 років трудяться в диспансері та сумлінно виконують свої обов’язки сестри медичні:
 Ільяш Алла Володимирівна, Кондратюк Наталія Василівна, Гуменюк Тетяна Володимирівна, Косик Олександра Олександрівна, Акішова Оксана Анатоліївна, Волкова Олеся Миколаївна.
 … Галина Потапенко про кожну свою колегу розповідала з великою повагою, з любов’ю та щирістю людською, як добра справедлива мама про дітей. Та й не дивно, бо вибір на користь медсестринства сама Галина Григорівна зробила усвідомлено, ще з юності, за покликом серця. Тому й робота в «чорнобильському» диспансері – це частина її життя, частина її долі.
Якщо порівняти роботу сестри медичної раніше та сьогодні, то хочу відмітити, що обсяги роботи збільшилися, – розповідає головна медична сестра Галина Григорівна Потапенко. – Окрім догляду за пацієнтом, виконанням процедур, маніпуляцій, чимало часу сестринської роботи забирає й облікова робота за лікарськими засобами та витратними матеріалами.
Вірус змінив усе, починаючи від оголошень карантину та пандемії, обмеження спілкування, пересування. Саме COVID-19 змінив ставлення суспільства до ролі медичного працівника. До епідемії ми всі спокійно працювали, надавали допомогу пацієнтам, навчалися, здавали заліки, але сьогоднішня епідситуація вимагає працювати по іншому, з дотриманням всіх вимог карантинних наказів.
Для безпечної роботи персоналу були розроблені стандартні операційні процедури з безпечних алгоритмів роботи маніпуляцій, процедур. А також – для роботи молодшого медичного персоналу – з проведення прибирання приміщень. Прийшлося навчати персонал працювати у нових умовах, адже ми надаємо допомогу тим пацієнтам, що перенесли COVID-19. На сьогодні це постійний рух і в короткі терміни перебування на лікуванні.
У стаціонарних відділеннях чорнобильського диспансеру нині відновлюються пацієнти, які потребують стороннього догляду, догляду молодшої медичної сестри. Створення таких умов, що сприятимуть швидкому одужанню людини, попередженню та профілактиці ускладнень небезпечного захворювання – одне з головних завдань у повсякденній роботі медперсоналу нашого закладу.
Для тих, що перенесли ковід, важливим є контроль показників кисню, тиску та відновлення дихання. Це важкі пацієнти, які довгий час були кисневозалежними і сьогодні більшість їх перебувають на кисневих концентраторах. Здебільшого їх транспортують до відділень на ношах, а вже звідси люди повертаються додому своїми ногами, зазначає Галини Григорівна.
Нові накази та умови пандемії поставили високі вимоги перед сестрою медичною.
За 32 роки своєї професійної діяльності я зрозуміла, наскільки є важливою професія медичної сестри, без якої не існував би жоден лікувальний заклад. Буденна праця та поклик душі, безкорислива любов до своєї професії, гордість та радість від кожного вилікуваного пацієнта об’єднує нас – сестер медичних.
Та найважливішим у професії медсестри є любов до людей і бажання їм допомагати. Напередодні професійного свята вітаю шановних та дорогих колег та бажаю міцного здоров’я, гармонії, оптимізму, достойної винагороди та пошани за нелегку, але таку потрібну суспільству, працю!
 
Возможно, это изображение (один или несколько человек и люди стоят)
 
Возможно, это изображение (4 человека и люди стоят)
Возможно, это изображение (2 человека, люди сидят, люди стоят и в помещении)
 
Возможно, это изображение (1 человек и в помещении)
 
Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди стоят и в помещении)
 
Возможно, это изображение (1 человек, стоит и в помещении)
 
Возможно, это изображение (2 человека, люди стоят, больница и в помещении)
 
Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди стоят и в помещении)
 
Возможно, это изображение (4 человека, люди стоят и в помещении)
 
Возможно, это изображение (2 человека, люди стоят и в помещении)
 
Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди стоят и в помещении)
 
Возможно, это изображение (3 человека, люди стоят и в помещении)