Донорська кров - це цінний ресурс як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Завдяки їй пацієнти з небезпечними для життя патологіями можуть жити довше і мати більш високу якість життя. Донорська кров також може бути необхідна при складних медичних і хірургічних процедурах. Переливання крові має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти і т.д.) і відіграє найважливішу роль при наданні акушерської та перинатальної допомоги.

  Служба, що забезпечує доступ пацієнтів до безпечної донорської крові та продуктів крові в достатньому обсязі, є однією з основних складових ефективної системи охорони здоров'я. Забезпечення достатніх запасів безпечної донорської крові вимагає створення координованої на національному рівні служби переливання крові, що діє на основі добровільного і безоплатного донорства.

  Щороку надзвичайні ситуації загрожують життю і здоров'ю мільйонів людей. Природні катастрофи, такі як землетруси, повені та урагани формують значні потреби в невідкладної медичної допомоги і, в той же самий час, нерідко призводять до руйнування життєво важливої інфраструктури охорони здоров'я. Антропогенні катастрофи, а також дорожньо-транспортні пригоди та збройні конфлікти, теж формують великі потреби в медичній допомозі і терапії першої лінії.

  На жаль, донорство у нашій країні, як правило, стало проблемою хворих та лікарів, а не справою суспільства. Про гостру потребу донорської крові більшості нашого населення стає відомо лише тоді, коли біда стукає в двері їх дому — близька людина потрапляє на операційний стіл, у дружини тяжкі пологи, дитині необхідна багаторазова гемотрансфузія.

Кров - це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Це дар життя.

В цей день хочеться висловити вдячність всім донорам за небайдужість до людського життя, особливо медичним працівникам, які щоденно стикаються з тими, хто потребує допомоги, які своїм донорством показують приклад іншим.

Особлива подяка:

  • донорам-медикам 1 МКЛ, лікарні ім. ак.О.І. Ющенка, обласної лікарні ім. М.І. Пирогова;
  • студентам Вінницького національного медичного університету, Вінницького та

М. Подільського медичних коледжів;

  • медичним працівникам Козятинського, Оратівського, Шаргородського, Тульчинського, Тростянецького, Крижопільського, Іллінецького, Хмільникського, Гайсинського, Бершадського, Барського, Томашпільського районів, м. Ладижин.

 

Шановні донори !

Ваша кров – велика цінність, яка змушує серця врятованих битися з новою силою, дарує їм посмішки та радість. Ви даруєте шанс на життя тим, для кого донорська кров – це єдина надія на одужання, єдиний шанс вижити!

Вітаємо Вас з Всесвітнім днем донора та Днем медичного працівника!

 

 12.06.2017

Вінницька обласна станція переливання крові

Прес-служба ДОЗ ОДА