Е-направлення виписує лікар первинки або лікуючий лікар. Пацієнт самостійно обирає медзаклад, в який звернутися за консультацією, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. Або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав таке направлення.
 Не має значення, лікар якого закладу виписав електронне направлення - комунального чи приватного, або це лікар-ФОП. Пацієнт отримає консультацію за направленням безоплатно в будь-якому закладі, що має договір з НСЗУ за відповідним напрямом допомоги.
 Електронне направлення діє впродовж одного року від дати створення. Але потрібно дотримуватись рекомендацій лікаря щодо термінів проходження обстеження чи отримання консультації спеціаліста, на які він направив пацієнта. Така інформація, зокрема, вказана в додатковій інформації в направленні, коли лікар роздруковує пацієнтові інформаційну пам’ятку.
 Електронне направлення не потрібно:
✔ На консультацію до деяких лікарів-спеціалістів пацієнт може потрапити без направлення. Це - гінеколог, психіатр, стоматолог, педіатр, нарколог, фтизіатр, а також лікар, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом.
✔ Коли пацієнт отримує платну послугу, яка офіційно затверджена в лікарні і оплата за неї здійснюється у вигjляді офіційних платежів через касу закладу.
✔ Екстрена та невідкладна допомога надається надається без електронного направлення.
? Невідкладний стан людини - це раптове погіршення фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин. Такий стан потребує проведення невідкладних лікувальних заходів. Обсяг безоплатних медичних послуг таким пацієнтам надається, відповідно до потреб пацієнта.
Бригада екстреної медичної допомоги або черговий лікар приймального відділення має оцінити стан здоров’я пацієнта, встановити попередній діагноз, надати невідкладну допомогу, визначити потребу у госпіталізації.
Якщо ургентний пацієнт потребує госпіталізації, він отримає безоплатні медичні послуги за пакетами стаціонарної допомоги. І не має значення, чи він сам звернувся до лікарні у невідкладному стані, чи був доставлений бригадою екстреної медичної допомоги.
? Якщо у закладі безпідставно відмовили в наданні послуг, передбачених Програмою медичних гарантій, або вимагали гроші, це є порушенням прав пацієнта та умов договору між лікарнею та НСЗУ. В такому разі можна залишити скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі “Громадянам”. За алгоритмом дій пацієнта у таких випадках можна звернутись до оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.