Учасниками  від медичної галузі Вінниччини є Тетяна Бондаренко- заступник директора ДОЗ ОДА, начальник управління охорони здоров’я та реабілітації ОДА, Лариса Бевза - начальник відділу екстреної та первинної медичної допомоги населенню, медичної реабілітації Управління медичної допомоги населенню Департаменту та Оксана Байло, медичний директор КНП» Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. О.І.Ющенко».

Метою проведення заходу є аналіз завдань з виконання Національного плану дій на національному та місцевому рівнях, обговорення проблемних питань його реалізації та шляхів їх вирішення. Форум має практичну спрямованість та передбачає роботу 5 груп, що відповідають 5 стратегічним цілям Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

Начальник відділу екстреної та первинної медичної допомоги населенню, медичної реабілітації Управління медичної допомоги населенню Департаменту Лариса Бевза виступила під час третьої пленарної сесії «Забезпечення процесів постконфліктного відновлення на принципах забезпечення ґендерної рівності" та зазначила, що в закладах охорони здоров’я області  створений дієвий механізм для забезпечення належного обслуговування внутрішньо переміщених осіб у закладах охорони здоров’я – без обмежень. Нині в закладах охорони здоров’я на обліку перебуває 413 внутрішньо переміщених осіб. З початку року медичну допомогу отримали 152 людини, 6 взято на диспансерний облік. На базі лікарні Ющенка надається  медико-психологічна допомога внутрішньо переміщеним особам, які проходять стаціонарне лікування. За наявності можливості, заклади охорони здоров’я спрощують доступ внутрішньо переміщених осіб до медичного обстеження та стаціонарного лікування.

В перший день роботи Національного форуму відбулися обговорення у таких секторальних групах:

  1. "Забезпечення рівноправної участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень щодо запобігання конфліктам в усіх сферах".
  2. "Створення гендерно чутливої системи ідентифікації безпекових викликів та реагування на них".
  3. "Забезпечення процесів постконфліктного відновлення на принципах забезпечення ґендерної рівності".
  4. "Забезпечення захисту від насильства за ознакою статі, сексуального насильства, пов'язаного із конфліктом ".
  5. "Забезпечення розвиненої інституційної спроможності виконавців 1325" .

Сьогодні для учасників заходу будуть проведені майстер-класи відповідного тематичного спрямування.

Національний форум організовано за ініціативи Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанишиної, у співпраці з Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики Катериною Левченко, Національною соціальною сервісною службою , Міністерством соціальної політики, Офісом ООН Жінки в Україні, Представництвом ОБСЄ в Україні, МБФ “Український жіночий фонд”, ГО “Інформаційно-консультативний жіночий центр” та ВГО “Центр “Розвиток демократії”.