За інформацією ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактки хвороб", враховуючи зимово-весняний період, коли споживаються консервовані гриби, за період цього року вже зареєстровано: 9 випадків отруєнь, з 14 постраждалими, з яких 6 дітей (42,3%). Померло 2 дітей. 14,3% всіх постраждалих, 33,3% постраждалих дітей. 
За 2020 рік у Вінницькій області зареєстровано 75 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 93 особи, в тому числі 4 дітей ( м. Вінниця – 41 особа, м. Ладижин – 5, Барський район – 2, Вінницький – 2, Жмеринський – 7 осіб, в т. ч. 2 дитини, Козятинський – 1, Калинівський – 2, Літинський – 1, Могилів – Подільський – 6, Мурованокуриловецький – 10 осіб, в т.ч. 2 дитини, Томашпільський – 2, Хмельницький – 1, Чернівецький – 13). Летальних випадків не зареєстровано.
Як уникнути отруєння грибами
В першу чергу обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль.
Адже, отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
-Якщо ви все таки не уявляєте свого життя без лісових грибів, то при збиранні грибів дотримуйтеся певних рекомендацій:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
-Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
-Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
-Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
-Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
 
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:
-Не вживайте сирих грибів.
-Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
-Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
-Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
 
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб - залежно від виду грибів, які ви вживали.
Симптомами грибного отруєння можуть бути
- запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
 
Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте "швидку допомогу". Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.