Експертами конференції є відомі іноземні фахівці з Німеччини, Італії, Угорщини, а також найкращі українські лікарі у напрямку торакальної та онкоторакальної хірургії.

-З того часу, як в наше життя увійшли локдауни  і карантин в Україні це перша конференція з онкохірургії, яка проводиться не лише онлайн, а й офлайн. Так, обмеження є, іноземні спікери свої доповіді, де відображено сучасний рівень надання онкоторакальної допомоги пацієнтам,  представляють в режимі онлайн, майстер-класи (оперативні втручання) закордонні хірурги проводитимуть в «своїх» операційних.  Однак учасники форуму, які з’їхалися до Вінниці, а це лікарі з усіх регіонів нашої держави маю можливість «вживу» поспілкуватися, і запитати  спеціалістів все що їх цікавить», - наголосив  медичний директор з хірургії ПРЦО Олександр Гудзь.

За його словами, особливо важливо обмінюватися досвідом лікування раку з колегами з різних країн в умовах пандемії, коли вірус новий, невивчений.

-У зв’язку із пандемією пов’язаною із COVID-19, збільшилася кількість пацієнтів із занедбаними видами раку. Відповідно статистики - майже 25%, тобто кожен четвертих хворий – це пацієнти, які дізнаються про свій діагноз, тоді коли злоякісні новоутворення уже на ІІІ-ІV стадії. Відповідно вони потребують складніших оперативних втручань, складніших методів лікування. Тому, сьогодні, як ніколи нам потрібні такі форуми ,аби впроваджувати в свою практику сучасні новітні методи лікування», - підкреслив Олександр Гудзь.

Злоякісні новоутворення шлунку і легень на Вінниччині входять у п’ятірку найпоширеніших пухлин. І така ситуація не лише в нашому регіоні, наприклад, рак легень -  це захворювання №1 у світі за поширеністю серед чоловіків. Найбільше летальних випадків в онкології, теж через рак легень у чоловіків. Лікування раку легень і шлунку постійно вдосконалюється. І такі конференції, каже к.мед.н., зав. торакальним відділенням ПРЦО Сергій Притуляк неабияк, як сприяють цьому процес, тому що своїм досвідом діляться найкращі, а  учасники отримують нові можливості для досягнення кращих результатів у боротьбі із раком.

-Такі заходи стимулюють медичну спільноту розвиватися  та не зупинятися у своїх професійних здобутках. Конференція відбувається у форматі діалогу, тож кожен бажаючий може задати кращим фахівцям в цій царині запитання, обмінятися власним баченням розвитку діагностики та лікування онкологічних захворювань. Форум складається з двох частин. Сьогодні, 16 вересня – це  теоретичний день. Обмінюємося своїми здобутками, знаннями, Лайфхаками. Завтра, 17 вересня, буде присвячено професійним питанням оперативної техніки. Буде представлено два клінічні випадки, проведено  дві операції. Першу виконуватиме проф. Йозеф Фурак із Угорщини, який продемонструє свою техніку операцій мініінвазивних операцій на легенях в умовах самостійного дихання пацієнта. Тобто хворий не буде підключений до апарату штучного дихання під час операції. Це  важливо, адже завдяки цьому вдасться уникнути пошкодженнь легень, тож і післяопераційних ускладнень у вигляді пневмонії та інших не буде. Цю методику в подальшому плануємо використовувати у своїй практиці. Другу операцію буде виконувати Олаф Шега в Німеччині. Він поділиться своїм досвідом сублобарних резекцій легень. Це так звані економні резекції при раку легень, які дозволять максимально зберегти легеневу тканину для того, щоб зберегти максимально функціональні результати і легені повністю відновили свою активність», -  зазначив Сергій Притуляк.

Крім того, Сергій Притуляк презентує колегам новітню методику - гібридну тунельну резекцію шлунку, яку розробив сам і яку успішно почав застосовувати у своїй практиці.