Перша заступниця Голови облдержадміністрації та голова регіональної координаційної ради Наталя Заболотна зазначила, що  актуальною проблемою громадського здоров’я, як в Україні, так і на Вінниччині є захворювання ВІЛ/СНІД та туберкульозу, і вони потребують значної уваги влади й громадянського суспільства.  І до роботи у сфері протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу на Вінниччині залучені як органи влади, спеціалізовані заклади та установи, так і громадські організації.

Відзначимо, що у березні цього року структуру ради оновили. І відтепер до її складу входить понад 50% громадських діячів та зацікавлених служб.  А заступницею голови Вінницької  регіональної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІД обрали Оксану Шевчук. Вона у цьому напрямку працює не один рік, адже очолює правління Вінницького обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

Директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, заступниця голови координаційної ради з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції /СНІД Ольга Задорожна зауважила, що попереду чимало роботи.  І спільне завдання  - максимально утримати ситуацію, з надання необхідної медико-соціальної допомоги таким хворим на належному рівні.

«Попереду черговий, не простий період. Наші базові заклади вже почали інтенсивніше завантажуватися хворими на COVID-19, тому в цих умовах потрібно спільними зусиллями попередити можливе суттєве ускладнення епідемічної ситуації з поширенням захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД», - додала Ольга Задорожна.

 Під час засідання ради директор КНП «Клінічний центр інфекційних хвороб ВОР» Ігор Матковський розповів про вплив епідемії COVID-19 на доступ до послуг консультування та тестування на ВІЛ, а також про охоплення антиретровірусними препаратами.