Зростає кількість хворих у який виявлено злоякісні новоутворення. Наприклад, на Вінниччині ще кілька років тому офіційно було 40 тисяч пацієнтів у яких діагностовано пухлини, на сьогодні ж в обласному канцер-реєстрі майже 47 тисяч вінничан із діагнозом рак.

За словами директора Подільського регіонального центру онкології Володимира Шамрая торік, діагноз рак почули 4600 мешканців регіону. Із моменту виявлення хвороби 25% хворих померли протягом року. Відсоток занедбаних випадків онкопроцесів усіх локалізацій за два роки в області зріс з 18% до 26%.

Щодня від раку помирає 8 мешканців області.

На черговій сесії обласної Ради депутати прийняли Програму «Підтримки та розвитку галузі охорони здоров’я Вінниччини на 2021-2025 роки».  Основним із пунктів якої,  є – підтримка онкопацієнтів і боротьба з онкологічними захворюваннями.

«Смертність від онкологічних захворювань посідає друге місце в області. За даними лікарів, пацієнти часто звертаються коли хвороба уже запущена. Тому потрібно працювати над профілактикою і ранньою діагностикою злоякісних новоутворень. Це можливо завдяки запровадженню скринінгових програм та створення Центрів профілактичної допомоги в опорних лікарнях. Над цим працюватимемо спільно із Подільським регіональним центром онкології», - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна.

Відзначимо, що цього року НСЗУ збільшила тарифи на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування - до 36 тисяч, а  за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зріс з 54 тис. грн до 74 тис. грн.