За словами фахівців, мета зібрання – провести роз’яснювальну роботу щодо  основних механізмів визначення потреби у лікарських засобах закладів і установ охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.                                       

До обговорення запрошували  Олену Житанську - начальника управління  фінансово-економічного забезпечення та організаційно-кадрової роботи з персоналом ДОЗ ОДА, Ольгу Задорожну – начальника управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я ОДА, Тетяну Бондаренко -  начальника  відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА, Василя Железняка - начальника Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики у Вінницькій області.

Учасники наради окремо зупинилися на процедурі визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами охорони здоров’я, нормативно-правовій базі запровадження оновленого Національного переліку основних лікарських засобів, обговорили основні методи кількісної оцінки потреб у лікарських засобах.

-Потреба в лікарських засобах може визначатись за допомогою одного або комбінації двох методів кількісної оцінки – пояснює Ольга Задорожна, - Метод кількісної оцінки потреб у лікарських засобах, що  базується на показниках захворюваності, полягає у використанні даних про кількість звернень населення по медичну допомогу, у тому числі випадків госпіталізації. Другий метод — кількісної оцінки потреб. Він  передбачає використання даних про обсяги споживання лікарських засобів у попередні роки.

 За словами  Василя Железняка, необхідно враховувати можливість виникнення випадків, що роблять неможливим подальше використання лікарських засобів. До таких відносять, зокрема, закінчення строку придатності, механічний, хімічний, фізичний, біологічний або інший вплив.

 Як зауважила Олена Житанська, порядок визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів дозволить оптимізувати систему фармацевтичного забезпечення потреб закладів охорони здоров’я, а також дасть змогу оцінити ефективність витрат бюджетних коштів при закупівлі та відшкодуванні вартості лікарських засобів.

 

 

 

 

 

 

 

25.09.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА