Нажаль, в Україні, як і у всьому світі серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання - одна із найважливіших медичних та соціальних проблем.

Як ініціювати профілактику таких захворювань? Як підвищити рівень усвідомлення в суспільстві небезпеки хвороб серця? Що робити пересічному громадянину у разі гострої коронарної недостатності? Про це говорили провідні фахівці-медики області під час прес-конференції.

Володимир Федик – представник Департаменту охорони здоров’я, заступник керівника Групи управління спільного із Світовим банком інвестиційного Субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією», розповідаючи про профілактичну складову Субпроекту, зазначив:

- Профілактична складова полягає у скринінгу пацієнтів на рівень холестерину, цукру в крові. На даному етапі ми опрацьовуємо результати соціологічного опитування, що проводилось серед вінничан та жителів чотирьох районів області щодо  обізнаності медиків та громадян у питаннях хвороб серця.

Володимир Федик додав, що важливим аспектом профілактування серцево-судинних патологій є  потужна інформаційна кампанія, яку необхідно проводити серед лікарів та населення.

-У наш час загальновизнано, що епідемія хронічних неінфекційних захворювань, у тому числі і серцево-судинних, значною мірою пов’язана зі способом життя, -  розповідає Тамара Васильчук – головний лікар Вінницького обласного Центру здоров’я,  - Внаслідок цього виникають фізіологічні фактори ризику, що можуть спричинити розлади у роботі кровоносної системи. Це підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень загального холестерину крові, недостатнє споживання овочів і фруктів, надмірна вага, низька фізична активність, тютюнопаління та стреси. Не секрет, що патології судин і серця з кожним роком «молодшають». Тому привчати людину до культури здорового життя потрібно ще з дитинства, - додала фахівець.

Зниження смертності від серцево-судинних захворювань – це проблема не лише охорони здоров’я, а й соціальна проблема всього суспільства, усієї держави та кожного її громадянина.

-Держава робить все можливе для зменшення тягаря серцево-судинних захворювань. Так 1 квітня 2017 року стартувала Урядова програма «Доступні ліки». Сьогодні мільйони українців можуть отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки від хвороб, які найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Увійшли в цей перелік і ліки від серцево-судинних захворювань, - наголосила Леся Распутіна – учасник прес-конференції - професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ВНМУ ім.М.Пирогова, д.м.н.позаштатний кардіолог ДОЗ ОДА.

Як висновок, можна додати, що у сучасному суспільстві необхідно розвивати культуру здоров'я, яка включає регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку.

Необхідно пам’ятати, що серце працює для життя людини, тому їй потрібно потурбуватися про життя свого серця.

 

 

 

29.09. 2017                                                           

Прес-служба ДОЗ ОДА