Про те, як досягнути прогресу у профілактиці онкологічних захворювань, як покращити роботу профільної служби, та хто може опинитися у «зоні ризику» розповідав під час спілкування з мас-медіа – головний лікар обласного онкодиспансеру Володимир Шамрай

Учасниками прес-конференції, яка відбулася  в рамках Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози також були:  заступник головного лікаря з хірургічної роботи Олександр Гудзь, зав. кафедрою променевої діагностики, променевої терапії та онкології  ВНМУ ім. М.І. Пирогова., доктор медичних наук, професор Олександр Костюк  та лікар-ординатор хіміотерапевтичного відділення ВОКОД, хіміотерапевт вищої категорії Сергій Шевня.

- Щороку 20 жовтня в світі відзначється День боротьби з раком молочної залози.  Рак молочної залози — один із найбільш агресивних видів раку. У Вінницькій області щороку реєструємо 550 випадків раку молочної залози. За статистичними даними, близько 40 відсотків жінок звертаються до лікаря занадто пізно. Мета наша сьогодні – донести до жінок, що рання діагностика та виявлення онкопатологій – запорука повного одужання та нормального, повноцінного життя. Сучасні технології у медичних закладах області, в тому числі в онкодиспансері, дозволяють виявляти схильність до захворювання на генетичному рівні і попереджати рак молочної залози та інші онкологічні проблеми. Отже, рак  сьогодні – це не вирок, - наголосив Володимир Шамрай.

Своєчасна діагностика – проблема не лише медична. Як наголошує Сергій Шевня, громадянам необхідно зрозуміти важливість профілактики онкопатологій, адже жертвою раку може опинитись кожна жінка, що входить до групи ризику, а це: вік, порушення гормонального балансу, спадковість, захворювання центральної нервової системи, штучне переривання вагітності та багато інших.

-Наразі 60% онкопатологій виліковуються, і наші пацієнтки продовжують вести повноцінний спосіб життя, - додав Сергій Шевня.

В рамках  Дня боротьби з захворюванням на рак молочної залози в поліклінці обласного онкодиспансеру 20 жовтня 2017 року проводитиметься «День відкритих дверей», де жінки матимуть можливість пройти обстеження у лікарів-мамологів, які при необхідності направлятимуть жінок на УЗД молочних залоз та мамографічне обстеження (працюватимуть 3 стаціонарних мамографа та 1 пересувний мамограф «Квітка».

 

 

 

20.10.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА