Діалог із медиками вели: Олександр Ябчанка – експерт медичної групи коаліції «Реанімаційний пакет реформ» та Петро Ємець – заступник директора департаменту  економіки та фінансової політики Міністерства  охорони здоров’я. Учасники та громадські активісти відповідали на питання – «Якою має бути реформа спеціалізованої та вузькоспеціалізованої медичної допомоги?»

Під час консультації було окреслено коло питань щодо ключових аспектів діяльності медичних закладів в умовах реформування.

Експерти пояснювали як провести реорганізацію закладів охорони здоров’я у комунальні підприємства, як налагодити ефективне використання надлишкового майна та якою має бути модель оплати додаткових послуг.

 Як пояснює Олександр Ябчанка, потрібно дати можливість закладам самостійно господарювати, а не приймати будь-яке рішення після вказівки місцевої ради.

Експерт додав, що розгортання реформи буде відбуватися поступово. У  2018 р. очікуємо  реформування первинної ланки медичної допомоги. Впродовж 2019–2020 рр. відбуватиметься збір даних про захворюваність та потреби населення і пов­ний перехід на нову модель охорони здоров’я.

Фахівець підкреслив, що для того, аби реформа розпочалася, необхідна безпосередня участь органів місцевого самоврядування, самих медиків та керівників медичних закладів.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА