Наразі готується первинний рівень системи охорони здоров’я до автономізації. Тобто ЦПМСД повинні стати комунальним некомерціними підприємствами. Що стосується закладів первинного рівня надання медичної допомоги, то на сьогодні в області налічується 41 ЦПМСД, ще 3 реєструється, 324 амбулаторії загальної практики та 808 ФАПів.

  З 1 квітня стартуватиме підписання декларацій із сімейним лікарем. Паралельно державою створюється Національна служба здоров’я України, структура, яка буде фінансувати «первинку». З 1 січня 2019 ті, хто не створив комунальне неприбуткове підприємство, вже не будуть фінансуватися за рахунок медичної субвенції. В такому випадку відповідальність буде на місцевій владі, яка повинна буде забезпечувати їх самостійно по всіх напрямках.

  На «вторинці» будуть створюватися госпітальні округи. На разі проведено вже 4 зустрічі з головними лікарями, головами держадміністрації, головами ОТГ і надано завдання — створити госпітальні ради (функціональне об’єднання, яке надаватиме якісну своєчасну вторинну медичну допомогу).

  Реформування третинного рівня системи охорони здоров’я почнеться з 2020 року. Тому керівникам цих закладів варто вже сьогодні замислитись про надання вискокоякісної спеціалізованої медичної допомоги, а не дублювати вимоги вторинного рівня.

Старт підписання декларації з 1 квітня

  Пацієнт повинен взяти паспорт, індефікаційний код та прийти у найближчий центр первиної медико-санітарної допомоги до свого сімейного лікаря і підписати декларацію.

  «Взагалі немає значення, де розташовується медичний заклад, пацієнт за власним бажанням обирає лікаря. Декларація лише одна, тому що система одна. Якщо у пацієнта виникли певні обставини, що він не може надалі співпрацювати з обраним лікарем, цей договір можна закрити і підписати новий.» — зазначила директор Департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович.

  Якщо в селі немає сімейного лікаря, а є тільки ФАП,  пацієнт може звернутися до сусіднього села чи району, де він є. Взагалі у Вінницькій області укомплектованість сімейними лікарів складає 81%, середнім обслуговуючим персоналом — 102%. Людмила Грабович підкреслила, що кваліфікована медична сестра в багатьох випадках може замінити сімейного лікаря.

  Що стосується наближення сімейного лікаря до пацієнтів, то це вже проблема місцевої влади. Адже вона повинна забезпечити усі необхідні умови для праці сімейного лікаря, а також подбати про інфраструктуру. Якщо лікар у відпустці чи захворів, то керівник цього закладу зобов’язаний забезпечити тимчасову заміну. 

  На лікування пацієнта на первинному рівні буде виділятися 370 грн в рік. Але сума буде з часом збільшуватися. Ці кошти йтимуть на обслуговування, діагностичні процедури, заробітну плату та інше.

Ситуація з фінансуванням програми «Доступні ліки»

  Станом на 31.01.2018 було виписано 58 тисяч рецептів, 27 тисяч ліків відпущено в аптечній мережі. Взагалі на 2018 рік загальна сума на ліки становила 1,2 мільйонів гривень. Ніяких скарг у цьому процесі не спостерігалось, крім тих, коли хворий хотів отримати ліки, які не входили до програми.

Як працює швидка допомога

  Одна бригада швидкої допомоги обслуговує 10 тисяч чоловік. Взагалі в області 240 автомобілів. З них 40 — у м. Вінниці. Є екстрена допомога і є невідкладна допомога. Визначити необхідність екстреної допомоги — функція диспечерської служби. В разі необхідності виклик переадресовується на невідкладну допомогу в центр первинної медико-санітарної допомоги.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА 08.02.2018