Відповідно до Указу Президента України від 06.12.2018 № 412/2018 «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади» на території сільських рад Муровано-Куриловецького району триває формування та обговорення перспективних планів розвитку територій на 2019-2021 роки.

27 грудня 2018 року відбулось засідання Галайковецького  виконавчого комітету. Сільський  голова Світлана Ільніцька підбила підсумки за 2018 рік та окреслила  перспективи розвитку  територіальної громади на найближчі три роки, детально охарактеризувала усі нагальні питання та поінформувала про заплановані заходи з розвитку сіл Галайківці та Володимирівка на 2019-2021 роки.

Серед головних пріоритетів  соціально-економічного та культурного розвитку території  Галайковецької сільської ради в 2019-2021 роках є: продовження будівництва по реконструкції  мережі водогону, а також проведення мережі  вуличного освітлення, реконструкції сільського клубу; планується поточний ремонт вуличних доріг у 2019 році.

Завдяки участі Галайковецької сільської ради в обласному конкурсі «Питна вода » розпочато реконструкцію мережі водогону.

Брали участь у конкурсі розвитку територіальних громад, завдяки якому закуплено  3 майданчики та  9 сміттєвих баків  для збирання та сортування побутових відходів.

Протягом звітного періоду здійснено поточні ремонти вулиць територіальної громади.

За підтримки депутата обласної Ради Петра Струсевича   прокладено асфальт по вулиці Центральній протяжністю до 1км.

В Галайковецькому фельдшерсько-акушерському пункті  за підтримки  спонсерів зроблено капітальний ремонт приміщення, встановлено теплозберігаючі  вікна та двері.

26 грудня відбулося засідання виконавчого комітету та сесії Вищеольчедаївської сільської ради, на яких розглянуто та обговорено перспективний  план розвитку територіальної громади на 2019-2021 рік.

Сільський голова Вищеольчедаїва, Тетяна Квятковська так само ознайомила всіх присутніх про проведену роботу у 2018 році. Вона зазначила, що сільська рада виграла  проекти по заміні вікон у школі та придбанню сміттєвих  контейнерів для населеного  пункту с. Вищеольчедаїв,  проведено роботи по відновленню свердловини, облаштувано пагорб біля автобусної зупинки та закуплено матеріали для продовження мережі вуличного освітлення.

У планах на наступні роки: поточний ремонт доріг с. Вищеольчедаїва, завершення  роботи по встановленню вуличного освітлення та відновленню мережі водогону від свердловини, а також виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонт, заміни вікон і дверей та встановлення опалення в сільському будинку культури.

Сільський голова Бахтинської територіальної громади Анатолій Кравчук на засіданні виконкому сільради повідомив присутніх про проведену роботу у 2018 році: розпочато реконструкцію  водогону  с. Бахтин  протяжністю більше 8  кілометрів, здійснено більше 80 відсотків робіт по реконструкції водогону, замінено лампи вуличного освітлення в населених пунктах сільської ради, сільській бібліотеці надано кошти для придбання літератури та здійснено передплату газет і журналів, проведено косметичний ремонт всіх пам’ятників, а також частково поточний ремонт доріг територіальної громади.

Згідно з Перспективним планом розвитку Бахтинської сільської ради на 2019-2021 роки заплановано завершити реконструкцію водогону в с.Бахтин, освітлення вулиць по 4-х населених пунктах територіальної громади, поточний ремонт доріг та громадської криниці, приміщення клубу в с.Новосілка за рахунок спонсорської допомоги; облаштування пам'ятників. 

27 грудня на засіданні виконкому Наддністрянської сільської ради за участю членів виконавчого комітету, працівників та депутатів сільської ради, активних жителів громади обговорено перспективи розвитку громади, створення належних умов для здійснення інфраструктурних проектів.

Під час обговорення основних питань та заходів сільський голова Надія Денисова звернула увагу присутніх на те, що одним з пріоритетних напрямів є будівництво у населеному пункті централізованого водогону. Наразі заплановано розробити  та затвердити  проектно-кошторисну  документацію й вести даний проект в дію. Кошти на розробку  проектно-кошторисної  документації  буде надано з місцевого бюджету.  Всі інші витрати  планується за рахунок  інвесторів та жителів села.

Днем раніше подібна дискусія  відбулась в Обухівській сільській раді, на якому сільський голова Тетяна Кретюк, повідомила всіх присутніх про проведену роботу у 2018 році: введено в дію водопровід с. Обухів протяжністю майже 13 кілометрів; проведено косметичний ремонт пам’ятників; здійснено заміну ламп вуличного освітлення в с. Обухів, Берлядка, Привітне. Замінено 3 фотореле; також на двох підстанціях замінено лічильники; здійснено поточний ремонт доріг вулиці Травнева с.Обухів та вулиці Робітнича с.Привітне; в Обухівському ДНЗ було замінено та полаковано підлогу в молодший групі та здійснено поточний ремонт опалення з заміною котла.

До перспективного плану розвитку Обухівської сільської ради на 2019-2021 рік заплановано проведення водогону в селище Котюжани вул. Мирна, ремонт приміщення сільського будинку культури в с. Привітне, придбання сміттєвих контейнеріва для населених пунктів Обухівської сільської ради, та встановлено майданчики для їх розміщення, заплановано проведення поточного ремонту доріг в с. Обухів, в с. Берлядка та в с. Привітне. «Втім, не все ще зроблено, що заплановано нами, але найголовніше - питання з організації життєзабезпечення сільської громади вирішується і буде вирішуватися. Тільки за умови що громада нашого села в повному обсязі буде йти нам назустріч» - зазначила Тетяна Кретюк.

Сільський голова с. Петримани Катерина Дудак 27 грудня на засіданні виконкому сільради також звітувала перед громадою про заходи, які проведено протягом 2018 року: здійснено благоустрій населених пунктів сільської ради, в рамках якого впорядковано території могили загиблих воїнів та пам’ятного знаку, виконано косметичний ремонт приміщень Житницького КДЦ, адмінбудинку, проведено поточний ремонт комунальних доріг сільської ради.

Також сільський голова зазначила, що відповідно до перспективного плану розвитку Петриманської територіальної громади на 2019-2021 роки заплановано: для проведення поточного ремонту адмінбудинку придбати будівельні матеріали для вирівнювання стін та стель приміщень адмінбудинку, покриття для підлоги, фарби для фарбування вікон та дверей. Кошти планується використати з місцевого бюджету. Всі роботи планується виконати в 2020 році.

В 2019 році планується придбати та встановити метало-пластикові вікна в місцевому культурно-дозвілевому центрі.

Плідний тиждень громадських обговорень району завершився засіданням виконкому села Снитків. Сільський голова Віктор Ольшевський, спільно з членами виконкому та депутатами сільської ради обговорили план перспективного розвитку територіальної громади на 2019-2021 роки та визначили першочергові завдання розвитку громади до 2020 року.

Згідно з укладеною угодою мерів («Мери за економічний розвиток») заплановано  реалізувати вимоги угоди міжмуніципального співробітництва Северинівської, Барської та Снітківської громад, щодо створення мережі кооперованих індивідуальних виробників ягідно-фруктової та овочевої сировини. Здійснити відведення земельної ділянки під заготівельно-переробний модуль з підведенням мереж водо та енергопостачання у 2019 році. Провести поточні ремонти вулиць у с. Снітків та приміщення сільської ради. Розробити і впровадити на 2020-2021 навчальні роки проект електроопалення  Снітківського  НВК.

Окрім того, перспективним планом на 2020 рік передбачається розширення мережі виробників сировини з метою формування гуртових партій, що забезпечуватиме переробний цех в рамках міжмуніципального кластеру. Запровадити закупівельну групу по забезпеченню кооперованих виробників розхідними матеріалами, інвентарем, сертифікованими засобами захисту рослин.

У с. Снітків послідовно провести поточні ремонти вулиць та  будинку культури.

На 2021 рік згідно плану угоди мерів запровадити енергоефективну технологію в сушарництві для збільшення конкурентоздатності кінцевих продуктів та продовжити поточний ремонт вулиць та приміщення лікарської амбулаторії.