В обговоренні перспективного плану розвитку взяли участь заступник голови райдержадміністрації Олег Фурманюк, голова районної ради Юрій Науменко, депутати сільських рад, сільські голови сіл, жителі громад.

На початку зустрічі Олег Фурманюк довів присутнім інформацію про основні завдання органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо розвитку і розбудови місцевої інфраструктури, закладів соціально-культурної сфери, забезпечення екологічної рівноваги та подальшого розвитку сільських територій на період до 2021 року та надав слово голові Турбівської селищної ради Василю Завальнюку, який доповів про проведену роботу органами місцевого самоврядування смт. Турбів за 2018 рік та перспективи на майбутнє:

Детально зупинився на стані та перспективних напрямах розвитку у закладах дошкільної освіти, фізкультури і спорту, благоустрою, системі інженерних мереж, екологічній безпеці, тощо. Доповідач повідомив про надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками, про обсяги освоєних коштів для ремонту Центру дозвілля, місцевої пожежної команди, поліцейської станції, встановлення 5 камер відео спостереження (сприяє розкриттю злочинів), на освітлення майже 80 км вулиць населеного пункту, водопостачання, оновлення основних фондів місцевого комунального підприємства, сортування твердих побутових відходів, збереження екологічної рівноваги шляхом реалізації проектів з озеленення (Турбівська Софіївка – висадження 400 саджанців туй і ялівця), упорядкування паркової зони площею 4,7 га, реалізацію проекту із будівництва спортивних майданчиків на суму більше 5,0 млн.грн., початок реалізації проекту із очищення русла річки Вільшанка, щорічного зариблення місцевого водосховища, ремонт вулиць місцевого значення. Окремо доповідач висвітлив питання про інвестиційну складову розвитку громади (будівництво сучасного житлового комплексу на 167 квартир), реконструкція БК, будівництво двох сонячних електростанцій загальною потужністю 58 МВт; головні проблемні питання громади.

 Коротко про проблеми та перспективи розвитку громад доповіли Віктор Петрюк, Алла Нікітчук, Марія Пищик, Ганна Нагорна, Олег Мацюк, Анатолій Березюк та Зінаїда Рябіщук – голови Козинецької, Білянської, Брицької, Вахнівської, Костянтинівської, Приборівської та Сиваковецької сільських рад. Зокрема:

  • по громаді с. Козинці: виконання дохідної частини бюджету, благоустрій територій та місцевих пам’ятних знаків; ремонт спортивного залу; вуличне освітлення; ремонт надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками. Про ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: будівництво дороги місцевого значення, модернізація котельні ДНЗ, капітальний ремонт 3 СБК, озеленення та благоустрій територій, капітальний ремонт АЗПСМ, виготовлення генеральних планів по 4 населених пунктах.
  • по громаді с. Біла: виконання дохідної частини бюджету; надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; водопостачання, освітлення, транспортне сполучення; співпраця із місцевими товаровиробниками. Про ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: про завершення вуличного освітлення, будівництво ігрового майданчика в с. Шендерівка, ремонт доріг місцевого значення , виготовлення нормативно-грошової оцінки земель.
  • по громаді с. Брицьке: про існуючу систему інфраструктури, стан закладів соціально-культурної сфери; виготовлення генерального плану; надання матеріальної допомоги найбільш уразливим верствам населення; надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками. Про ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: ремонт доріг місцевого значення, реконструкція артезіанських свердловини та розвідних мереж для водопостачання, реконструкція ринкової площі, Ремонт ЗОШ, придбання спортивного майданчика, вуличне освітлення с. Конюшівка, реконструкція меморіалу слави, Поточний ремонт ФАПу та СБК, виготовлення грошової оцінки земель сільської ради.
  • по громаді с. Вахнівка: наявні мережі соціально-культурних закладів, про стан освітлення, забезпечення питною водою ремонт СБК, стан закладів охорони здоров’я, надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками. Про ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: створення пансіонату для людей похилого віку, позбавлених родинного піклування, про розроблення генерального плану, про участь місцевих товаровиробників у процесі розбудови місцевої інфраструктури, про посилення їх відповідальності за результати ведення господарської діяльності, про подальшу децентралізацію.
  • по громаді с. Костянтинівка: про стан дохідної частини бюджету, про існуючу систему інфраструктури населених пунктів, надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками. Про ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: ремонт доріг місцевого значення, завершення освітлення в с. Костянтинівка, с. Петрівка, с. Чупринівка, встановлення нового опалювального котла в СБК, санітарна розчистка місцевого парку та висадження у ньому смерек, реконструкція ДНЗ, подальша робота з входження до складу ОТГ села Стара Прилука.
  • по громаді с. Приборівка: про обсяги бюджетних надходжень, про проблемні питання із наповненням бюджету, про виготовлення генерального плану населеного пункту, надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками. Про ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: створення комунального підприємства для забезпечення діяльності місцевої інфраструктури, реконструкція покрівлі та внутрішніх вбиралень Приборівської ЗОШ, реконструкція ДНЗ, будівництва стадіону та спортивних майданчиків, реконструкція АЗПСМ, будівництво водогону, ремонт приміщення сільської ради.
  • по громаді с. Сиваківці: про наявні мережі місцевої інфраструктури (газопроводи, вуличне освітлення, водопостачання), про стан забезпечення закладів сольно-гуманітарної сфери підвідомчих сіл (волейбольні площадки, тренажерний зал, встановлення тренажерів вуличних), про створення діяльність комунального підприємства, надання субвенцій бюджетам вищих рівнів для виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення; співпраця із місцевими товаровиробниками. По ключові завдання перспективного плану розвитку громади на 3 роки: капітальний ремонт приміщення ДНЗ, завершення заходів із термоізоляції приміщення СБК, завершення генерального плану, виготовлення нормативно-грошової оцінки земель, нагальна потреба у реконструкції очисних споруд смт. Турбова та очищення русла річки Деснянка.

Підбили підсумки обговорення керівники району, загостривши увагу присутніх на подальших заходах із децентралізації владних повноважень, а також значення для українського народу об’єднавчих процесів релігійного спрямування.