Ми запрошуємо журналістів, жителів та гостей м. Вінниці до Змагального Потягу, де можна дізнатись, чому діти з різних областей України, в тому числі і з тимчасово окупованих територій, замість відпочинку будуть витрачати свій час на нелегкі випробування. І чому Збройні Сили активно долучились до цього Проекту і фактично будуть створювати презентації своїх військ, від Військово Морських до Повітряних Сил, протягом всього маршруту (унікальна можливість для розуміння, яка є армія не тільки на фронті). І як Укрзалізниця змогла знайти можливість допомогти в реалізації плану і створила систему, яка дозволить залучити  дітей на цей проект без проблем для регулярних рейсів УЗ.

Це не просто подорож по 10 областям. Це буде реалізація програм, які 3 роки готували та обговорювали десятки спільнот та організацій. Важливі питання та відверті відповіді. І вперше в Україні ми спитаємо тих, для кого програми розробляються, що вони там хочуть бачити, а саме через відкриті опитування сама молодь і сформує технічне завдання для створення Системи військово-патріотичного виховання, бо тільки вона знає, що їй потрібно і якій країні вона хоче жити в майбутньому.

Актуальність полягає у своєчасності й необхідності передбачених заходів для учнівської молоді з метою виховання у неї любові до Батьківщини, заохочення до особистісного розвитку, мотивації підростаючого покоління до вивчення історії та культури України на прикладі героїчного минулого свого народу.

Основними завданнями заходу є те, щоб за допомогою змодельованих ситуацій сприяти формуванню у дітей комплексу навиків і вмінь діяти індивідуально та колективно у будь-яких екстремальних ситуаціях; виховувати працелюбність, чесність, відвагу, дисциплінованість, увагу до ближнього; сприяти розвитку фізичної культури, загартованості дітей; виховувати здатність приходити на допомогу людям, у разі потреби діяти обізнано, вивірено, спокійно, особисто і колективно; роз’яснення понять «я - частина суспільства», «мій особистий вклад в встановлення «Незалежної України».