В рамках святкування 100-річчя державного органу у справах релігій та національностей Міністерства культури України в Колонній залі Національної філармонії України 16 листопада відбулася Всеукраїнська конференція «Утвердження толерантності у релігійному та національному контексті в період  незалежності».

Для участі в урочистостях завітали представники органів державної влади, науковці, а також церковні та громадські діячі, народні депутати України, лідери організацій, що репрезентують національні меншини.

Організатором і ведучим дійства був Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

У вітальному слові Ігор Салецький наголосив, що «Традиція держоргану у справах релігій та національностей була неперервною упродовж 100 років. Змінювалися його статуси і підпорядкованість та функції залишалися незмінними. Так, з лютого 1919 року по 1920 рік вище державне керівництво УНР, та, разом з тим, Міністерство культів УНР перебувало в м. Вінниці».

Окрім того, Ігор Салецький подякував  Міністру культури України Євгену Нищуку, директору департаменту у справах релігій та національностей МКУ Андрію Юрашу та усьому колективу Департаменту за співпрацю в галузі творення державно-церковної та міжнаціональної політики.

В ході заходу слова привітання висловили представники Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій, керівники громадських організацій національних меншин України, колишні керівники центральних органів державної влади у справах релігій та національностей, голови експертних рад з питань релігій та етнополітики.

Після багаточисельних виступів і привітань захід, який тривав 4 години, завершився святковим концертом.

Варто нагадати, що теперішній Департамент є спадкоємцем 4-ох міністерств, які діяли у часи УНР, Гетьманату та Директорії, – Сповідань, Польських справ, Єврейських справ та Великоруських справ. В період Української революції 1917-1921 років (лютий-початок березня 1919 року) у Вінниці перебувало вище державне керівництво УНР. Зокрема, в приміщенні римсько-католицького костелу розміщувалося Міністерство культів УНР. Резиденція самоro міністра культів (Іван Липа) знаходилася в готелі «Савой», к. 46.