Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» на державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту у 2012 році.

23 січня в обласній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва відбулась зустріч-спогади, присвячена Міжнародному дню Голокосту.

Заступник начальника управління у справах національностей та релігій Алла Ратинська у своєму виступі зазначила: «Голокост - одна із найжорстокіших сторінок історії людства ХХ століття, коли нацистами у 1933-1945 роках, цілеспрямовано і масово знищувались представники єврейського народу, слов’яни та роми, фізично та розумово неповноцінні люди. Ми не повинні забувати про трагічні події в історії людства, аби ніколи більше не повторились страшні злочини, спричинені ксенофобією, расизмом, тоталітарними ідеологіями. Від імені управління хочу подякувати усій єврейські громаді Вінниччини за великий внесок щодо вивчення голокосту, вшанування пам’яті невинно закатованих, встановлення пам’ятних знаків у місцях масових розстрілів ІІ Світової війни. Управління продовжить підтримку і допомогу у цій благородній та важливій справі».

Директор музею Голокосту Леонід Трахтенберг розповів про окуповану Вінниччину в роки війни, страшні трагедії масових розстрілів євреїв, які відбувались у багатьох районах як Вінницької області, так і всієї України. Також, презентував книгу Дмитра Мєдвєдєва «На берегах Південного Бугу», у якій розповідається про діяльність Вінницького підпілля і його знищення та щоденник спогадів Григорія Кейліса «Дневник Гершеле» - це історія 13-ти річного єврейського хлопчика, який врятувався разом зі своєю маленькою сестрою у Вінниці у роки ІІ Світової війни.

Під час розповіді, були представлені тематична книжкова виставка «Голокост: чужого горя не буває», документальна хроніка та уривок із кінофільму «Нескорені».  

У заході взяли участь єврейська спільнота, студенти Державного навчального закладу «Вінницький центр ПТО технологій та дизайну», коледжу економіки і права Вінницького кооперативного інституту та Вінницького медичного коледжу ім. академіка Д.К.Заболотного.