Після відвідання Центру гості з Ліберецького краю мали можливість познайомитись з життям миколаївської чеської громади. Біля приміщення загальноосвітнього закладу с. Миколаївки на гостей чекали учні школи – учасники ансамблю «Студанка», представники сільської чеської громади  на чолі з головою національно-культурного товариства «Голендарські чехи» Ларисою Лановик, яка одночасно є директором навчально-освітнього закладу. На зустріч з гостями із Чехії прибула районна та сільська влада.

     Гості оглянули школу, кабінет чеської мови, відвідали шкільний музей, де зберігається історія чеської громади, яка прибула на Поділля ще у ХІХ столітті. Були приємно враженні чеськими піснями та танцями  у  виконанні фольклорного ансамблю «Студанка», радо підспівуючи близькі серцю мелодії.  По завершенню невеликої концертної програми гості подякували місцевій громаді, учасникам колективу та його керівникові за збереження культури та традицій їх історичної батьківщини та подарували для  школи та учнів книги з чеської літератури.

    Також чеська делегація завітала до дитячого садочка, який було відновлено за рахунок місцевої влади та держави Чехії. Звернули увагу й на двомовну назву дитячого закладу.

  Багато позитивних емоцій та вражень залишилося у гостей з Ліберецького краю після відвідання невеликого чеського поселення на Вінниччині, яке зберігає свою національну ідентичність. Звернули увагу й на конструктивну співпрацю між місцевими  органами  влади  та чеською спільнотою Миколаївки.   

     Такі візити є незабутніми та надзвичайно важливими у розвитку дружніх  стосунків між державами, сприяє налагодженню співпраці  між регіонами, забезпеченню миру та злагоди між народами.