Сьогодні, 5 жовтня, за участі представників обласної державної адміністрації, духовенства та громадськості, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрито фотовиставку «Прилучитися до Великого» та експозиції з особистими речами Патріарха.

В основу фотовиставки входять фотографії з архівів родини Гузарів, а також із Візитів Патріарха до Вінниці. Світлини оздоблені крилатими висловами Любомира Гузара та приурочені  різним важливим подіям  українського народу.

Для участі у  заходах, які проходитимуть в рамках «Тижня Патріарха Любомира Гузара», до Вінниці  прибув Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії УГКЦ. Владика Йосиф особисто добре знав Блаженнішого Любомира Гузара, підтримував із ним близькі, навіть дружні стосунки, тож його розповідь була цікавою і пізнавальною.

У своєму виступі Владика Йосиф зазначив, що Блаженніший Любомир був у Вінниці тричі, а коріння Гузарів у Вінниці сягає, початку минулого століття.

"В останні роки свого життя, Блаженніший Любомир був фізично незрячим, проте вже тоді він на все дивився духовними очима. Він справді був Людиною. Він до всіх відносився однаково достойно, нікого не принижуючи чи вивищуючи. Був небагатослівним, однак мав чудове почуття гумору. Він старався послужити ближньому і багато зробив для своєї Церкви і українського народу. Я думаю, що пам’ятник , встановлений на площі біля храму Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, навчить бути Людиною кожного, хто в нього вдивлятиметься", – зауважив Архиєрей.

Щиру вдячність Преосвященному Владиці Йосифу, а також організаторам «Тижня Патріарха Любомира Гузара» у Вінниці, висловив начальник Управління у справах національностей та релігій  ОДА Ігор Салецький: «Владика Йосиф – Єпископ–помічник  Блаженнішого Любомира Гузара, який з благословення Патріарха, відкрив сотні парафій Української Греко-католицької церкви закордоном, де гуртував  українців діаспори навколо християнських цінностей».

Також до заходу долучилася представниця родини Гузарів – Марія Рипан, племінниця Блаженнішого Любомира. Вітала учасників зібрання  Катерина Висоцька – директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Духовними піснеспівами віншували присутніх учасники хору «Покрова».

Учасники зібрання говорили про історію створення пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару, який наприкінці тижня відкриють у Вінниці. Авторами монументу є Два українські скульптори - Борис Крилов та Олесь Сидорук, які  виготовили скульптуру із бронзи.

Відкриття першого у світі пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару відбудеться у суботу, 9 жовтня, о 12:00 на площі біля Храму Покрова Пресвятої Богородиці.

Довідково:

Любомир Гузар — український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

 Одним з головних завдань Любомира Гузара на чолі церкви було її відродження та поширення на східні терени України.

Саме за його керівництва сталася знакова подія для греко-католиків — Церква формально перестала бути галицькою чи західноукраїнською, а отримала визнання у якості загальноукраїнської й однієї з найвпливовіших у державі.

На початку його керівництва було ухвалено рішення про перенесення престолу до столиці й початку будівництва Патріаршого собору.