Організатором заходу виступила Державна служба України з етнополітики та свободи совісті за підтримки проекту Ради Європи "Захист національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні".
Учасниками заходу стали представники Вінницької, Закарпатської, Одеської, Черкаської обласних державних адміністрацій, представники громадських, благодійних та правозахисних організацій, члени Моніторингової місії ООН з прав людини, представники Ради Європи.
Вінниччину представив начальник Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький.
В ході семінару Ігор Салецький детально представив регіональний план заходів щодо реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року , який наразі знаходиться на стадії електронних консультацій з громадськістю та поділився досвідом Вінницької області у напрямку співпраці з представиками ромської спільноти.
Формат заходу мав інтерактивний характер, складався з ряду сесій, на яких кожен учасник ділився власним досвідом в контексті розробки регіональних планів на виконання Ромської стратегії до 2030 року.