18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар 1944 року. Підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися звинувачення у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Більше 150-ти тисяч кримських татар переселили до Узбекистану. Невеликі групи до Казахстану, Таджикистану, Марійської АРСР, на Урал та Костромської області. І 12 років кримськотатарський народ мав статус «спецпереселенців», який передбачав багато обмежень.

14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР  прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав».

Кримські татари пліч-о-пліч разом із українським народом пройшли складні випробування періоду комуністичного режиму. Додому змогли повернутись лише за півстоліття та у 2014 році вони вдруге втратили свою батьківщину через анексію Криму росією. Сьогодні разом з українцями виборюють незалежність України від рашиських окупантів.

17 травня 2023 року у ОУНБ ім. В.В.Отамановського, для студентів Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища, представлено документальну стрічку: «Депортація кримських татар. Як вижили?» та проведено інформаційну годину: «У жорнах політичних репресій», присвячену Дню боротьби за права кримськотатарського народу.