Привітали з ювілеєм духовенство та вірян начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький, керівництво Немирівської обласної державної адміністрації та обласної Ради.

Зокрема, Ігор Салецький подякував усім присутнім за молитву про мир в Україні, яка в цей день лунала в стінах обителі, наголосивши на її важливості в складний для України час та підкресливши особливе значення,  «спільної роботи  Церкви і держави над згуртованістю нашого суспільства у прагненні миру, відродженні моральності нашого народу».

Для довідки

Після 1000-річного Лядівського монастиря, Свято-Троїцький ставропігійний жіночий Немирівський монастир є одним  із найстаріших не тільки Вінниччини, а й у християнському світі. Місцеві краєзнавці дослідили, що заснований він 800 років тому преподобним Мефодієм Почаївським й першим ігуменом був чернець із Греції Петро Таранов.

Розквіт монастиря прийшовся на середину – кінець ХІХ ст., коли монастирем керувала ігуменья Аполінарія. Коли вона тільки очолила монастир він був занедбаний, напівруїною. У кінці її правління монастир мав жіночу школу, три церкви та кам’яні келії.

За радянських часів монастир двічі ліквідувався (в останній раз у 1950-х роках).

За монастирським Свято-Троїцьким храмом знаходиться могила графині Щербатової, яку вбив у часи встановлення радянської влади п’яний червоноармієць.

7 березня 1996 року на засіданні Священого Синоду УПЦ прийнято рішення відкрити Свято-Троїцький жіночий монастир. 3 квітня 1996 року Синодом УПЦ призначено старшою сестрою обителі інокиню Галину Грицишину з майбутнім постригом її у чернецтво.

Перший чернечий постриг у нововідродженому монастирі відбувся у 1997 році. Галина Грицишина отримала монаше ім’я Херувима і була возведена в сан ігумені. З тих пір настоятелька монастиря вкладає багато зусиль на відродження великої святині Подільського краю.