Захист прав національних меншин, забезпечення необхідних умов для розвитку мовної, культурної, етнічної, релігійної ідентичності представників національних спільнот та корінних народів є важливою частиною євроінтеграційного шляху  України. Про це заявив заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський у Кракові на презентації спільного проєкту ЄС та Ради Європи «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні». 

“Попри складні умови, пов’язані з триваючою російсько-українською війною, зусилля, спрямовані на консолідацію українського суспільства.  Ми продовжуємо неухильно дотримуватись власних міжнародних зобов’язань щодо захисту та забезпечення реалізації прав осіб, які належать до національних меншин (спільнот) та корінних народів України і на сьогодні ми практично завершили реформування українського законодавства у сфері етнополітики і міжнаціональних відносин відповідно до міжнародних зобов’язань”, – заявив  Ігор Лоссовський у своєму виступі. 

Він докладно поінформував учасників заходу про кроки здійснені  у цьому напрямку, а саме: відбулося реформування законодавства у сфері захисту прав національних меншин (спільнот). У грудні 2022 року, після широких консультацій з Європейською Комісією, Радою Європи та представниками національних меншин, Парламент ухвалив Закон «Про національні меншини (спільноти) України». 

Впроваджено низку підзаконних нормативно-правових актів. Після оприлюднення у червні 2023 року рекомендацій Венеціанської комісії, Верховна Рада внесла зміни до Закону для вдосконалення законодавчої бази для реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України. Спільно з представниками національних меншин (спільнот) ДЕСС підготовлено Державну національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року з урахуванням положень рекомендацій Венеційської Комісії. 

ДЕСС займається імплементацією Закону України «Про корінні народи України».  Цього року внесли зміни до постанови Кабміну «Про затвердження Порядку закріплення правового статусу представницького органу корінного народу України та позбавлення такого статусу», що дає можливість вже безпосередньо ДЕСС подавати на КМУ затвердження представницьких органів корінних народів. Наразі триває міжвідомче узгодження щодо надання такого статусу Меджлісу кримськотатарського народу. 

Важливим питанням залишається реалізація Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.  ДЕСС розробила План заходів з реалізації Стратегії на 2024-2025 р., який пройшов громадське обговорення і перебуває на міжвідомчому узгодженні. План враховує поточні виклики, з якими зіткнулась ромська національна меншина (спільнота) після 24 лютого 2022 року.  

         Доповіді учасників заходу фокусувалися на питаннях підтримки політики рівності та недискримінації в Україні під час війни й ролі Ради Європи як партнера у боротьбі з дискримінацією. Відбувся обмін думками щодо поточного стану та пріоритетів на 2023 рік.

Також відбулося Перше засідання Керівного Комітету проєкту «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин», у ході кого було презентовано річний план роботи проєкту та відбулося обговорення за участі бенефіціарів (установи та громадські організації)щодо запланованих заходів.

Проєкт «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні» спрямований на підтримку України на попередніх етапах переговорів про вступ до ЄС, зокрема, шляхом виконання Висновку 2022 року щодо заявки України на членство в Європейському Союзі шляхом приведення законодавства та політики у відповідність до європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та захисту прав осіб, які належать до національних меншин (спільнот), забезпечення суспільного усвідомлення різноманітності та рівності. Проєкт спільно фінансується ЄС та Радою Європи. Стартував 1 липня 2023 року і триватиме до 30 червня 2026 року.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС