“Україна докладає максимум зусиль на державному рівні, щоб забезпечити якісну інтеграцію представників національних меншин в українське суспільство, формування інклюзивної політичної нації”, – на цьому наголосив заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський, під час робочої зустрічі з представниками Ради національно-культурних товариств та Асоціації молдовської національної меншини  в Одеській області.

Одещина є одним з регіонів України, де найбільша етнічна різноманітність. Внаслідок різних історичних процесів в області сформувався як багатоетнічний склад центру та окремих великих міст, так і моноетнічні поселення окремих сіл, здебільшого на південь від Одеси. Така поліетнічність протягом багатьох років вважалась перевагою регіону, який демонстрував високу толерантність та належне задоволення більшості потреб національно-культурних товариств області.

В ході робочої поїздки заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський відвідав Центр болгарської культури та Крутоярівську гімназію з молдовською мовою навчання в Білгород-Дністровському районі Одеської області. Під час зустрічі з молдовською спільнотою Одещини заступник Голови ДЕСС зауважив, що попри складні умови, пов’язані з триваючою російсько-українською війною, зусилля, спрямовані на консолідацію українського суспільства, збереження та розвиток мов і культур національних меншин (спільнот) України є пріоритетними для органів державної влади України. Він докладно розповів про кроки здійснені щодо реформування законодавства у сфері захисту прав національних меншин (спільнот), впровадження низки підзаконних нормативно-правових актів, розповів про комплексну Державну цільову національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті» до 2034 року., проєкт якої цими днями чекає ухвалення Урядом України. Ігор Лоссовський також відзначив, що спільним викликом на сьогодні є протидія російській агресії та пропаганді – ситуація в багатонаціональних регіонах є чутливою до найрізноманітніших інформаційних гібридних впливів країни-агресора, які використовують особливості етнополітичних складових регіону.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС