28 вересня 2023 року у Стрижавській селищній територіальній громаді Вінницького району відбулось відкриття відновленого та відреставрованого Меморіалу воїнам Османської армії (1881 року).

Ініціатива реставрації та відкриття Меморіалу належить правнику, засновнику Стипендії Генрика та Майї Ґрохольських - Генрику Ґрохольському, керівництву музею Вінниці та блогеру і популяризатору пам’яток Вадиму Постернаку.

У відкритті Меморіалу взяли участь третій секретар посольства Республіки Туреччина в Україні Гульші дУрна Акай, старший помічник військового аташе посольства Республіки Азербайджан в Україні Ібрагім Гусейнов та Голова Асамблеї національностей України, Голова об’єднаного Конгресу азербайджанців України Тагієв Ровшан Сухрай Огли, Стрижавський селищний голова Михайло Демченко та начальник Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Ігор Салецький.

Також, на заході були присутні члени обласної Ради церков та релігійних організацій, зокрема, голова мусульманської спільноти, представник єврейського об’єднання, духовенство Римо-католицької церкви та Православної церкви України, а також представники національно-культурних товариств Вінниччини, зокрема, азербайджанської, єврейської та польської спільнот.

Директор музею Вінниці Олександр Федоришен ознайомив присутніх про події минулого, історію виникнення Меморіалу, руйнування його в часи тоталітарного режиму  СРСР  та реставрування і відновлення у наші часи.

З потужним словом виступив нащадок дворянської родини Генрик Ґрохольський, який розповів про встановлення пам’ятного знаку померлим полоненим Османської імперії його прадідом Тадеушем Грохольським та підкреслив його високоморальний християнський вчинок – поховання мусульманських воїнів в українській землі.

Урочисте відкриття Меморіалу воїнам Османської армії було надано Генрику Ґрохольському, Теймуру Абушову, Олександру Федоришену та Михайлу Демченку.

Після чого було оголошено хвилину мовчання для вшанування пам’яті загиблих українців унаслідок збройної агресії рф проти України.

Мулла Елшан та голова Вінницької міської релігійної громади мусульман «Ахлі-Бейт» Алейхімус-Салам Теймур Абушов здійснили поминальну молитву за упокій загиблих воїнів Османської армії.

 

До відома: У 1877 році для Туреччини відбулась одна з найбільш драматичних за підсумками і вражаюча за масштабом війна. Майже половина османських військових сил була захоплена російською армією в полон. Згідно з джерелами, їхня кількість становила 115 984 особи. Солдати були відправлені в різні міста і поселення європейської частини Російської імперії. Російський уряд орендував палац у с. Стрижавка, який належав Тадеушу Ґрохольському, з метою створення лікарні для військовополонених. Багато з них помирали, а сусідні кладовища не хотіли приймати мусульман за віросповіданням. Тадеуш Ґрохольський пожертвував ділянку поля для створення нового кладовища загиблих турецьких вояків.

Меморіал встановлено у 1881 році за кошти Тадеуша Ґрохольського у пам'ять про 49 військових Османської імперії, які померли від ран у полоні в добу російсько-турецької війни 1877–1878 рр. та поховані у с. Стрижавка.

Піклуючись про пам’ять нещасних, він наказав посадити навколо сосни та ялини. Граф подбав також про доправлення пам’ятника із Константинополя (Стамбулу) та розпорядився висікти на ньому відповідний напис турецькою мовою.