«Ми різні, але ми єдині» – під таким гаслом сьогодні співдіють усі громадяни України різної етнічної ідентичності. Так було до початку повномасштабної війни, і так лишилося після вторгнення російського агресора. Ця згуртованість і є запорукою Перемоги України. На цьому наголосив заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський під час форуму “Захист національних меншин (спільнот) в Україні: від покращення правової бази, відповідно до стандартів Ради Європи” у Кракові.

Під час форуму, за участі представників українських урядових установ, національних меншин (спільнот) України, європейських інституцій та міжнародних організацій, відбулося обговорення існуючих викликів та можливих рішень, пов’язаних з реформою законодавства щодо національних меншин в контексті досвіду політики Європейського Союзу, стандартів та рекомендацій Ради Європи на тлі триваючої агресії рф проти України.

Під час виступу заступник Голови ДЕСС акцентував на впливі повномасштабної військової агресії рф на національні меншини в Україні та їхній ролі у протидії російському агресору.

Під загрозою свого збереження та навіть фізичного існування опинилися унікальні культури цілої низки малих народів: греків Надазов’я, кримчаків, караїмів, турків-месхетинців через окупацію поселень, де вони компактно проживали століттями. Значного нищівного удару російське вторгнення завдало кримськотатарському народу, значна частина якого вимушена була мігрувати з Автономної Республіки Крим на материкову частину України, ті ж кримські татари, що залишилися в Криму, потерпають від переслідувань, репресій та знищення окупаційною владою росії.

Ризики і наслідки повномасштабної війни для більшості суспільства і для груп меншин, становище яких і раніше було вразливим, можуть мати значний негативний характер. Ще одним викликом для національних меншин України є біженці та внутрішньо переміщені особи. За різними оцінками понад 10 мільйонів громадян України потрапили до цієї категорії.

“Серед тих хто шукає прихисток за межами України є багато представників національних меншин. Ми щиро вдячні європейським державам за ту допомогу, яку вони надають українським громадянам, що опинилися в складній ситуації в результаті російської збройної агресії проти України. Але не можемо не зауважити на той факт, що для українських громадян – представників діаспор вони намагаються зробити дещо більше. Програми спрощеного отримання громадянства для співвітчизників та посиленої адаптації започаткували Греція, Болгарія, Литва, Німеччина, Польща, Румунія, Чехія, Угорщина та інші країни, а надавати громадянство українським євреям, крім Ізраїлю, готові ще 10 країн. Такі демографічні процеси загрожують різким зменшенням кількості представників українських етноспільнот, аж до зникнення громад в багатьох містах сходу та півдня України”, – зауважив заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський.

Він також відзначив, попри те, що триває війна Україна докладає максимум зусиль на шляху забезпечення прав і свобод національних меншин та корінних народів, необхідних умов для розвитку їхньої мовної, культурної, етнічної, релігійної ідентичності.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС