З 29 вересня по 06 жовтня 2023 року усі євреї планети відзначають свято Суккот – одне з основних танахічних свят єврейського народу та одне з трьох паломницьких свят.

Суккот починається на 15-й день нового року (Рош-ха-Шана 15 тишрей) і триває 7 днів. Це час, коли хлібороби завершивши збір врожаю, можуть відпочити до перших дощів. Слово «сукка» перекладається як «шатро», «курінь» або «кучки», що і дало назву святу. Період святкування присвячено подіям, які пов’язані з сорокарічним кочуванням євреїв після виходу з Єгипту. За традицією у святкові дні готують смачні страви і за гарної погоди ночують поза домом у сукці, тобто в наметі.

У Суккот виконують особливий ритуал - «піднесення лулава». Лулавом називається лист пальми, що входить в набір із чотирьох рослин: лулав, мирт, етрог та верба.  Прийнято піднімати та благословляти всі чотири види рослин, що символізують людей, які дотримуються усіх законів Тори і роблять добрі вчинки. Також у цей день люди моляться, просячи у Господа послати багато дощу.

За традицією на свято сукку мають відвідати 7 ушпізинів (гостей): Авраам, Іцхак, Яків, Давид, Мойсей, Аарон та Йосеф.

Особливо радіють Суккоту діти, які сприймають це свято як цікаву пригоду.

 

Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації щиро вітає головного рабина м. Вінниця і Вінницької області Шауля Горовіца та усю єврейську спільноту Вінниччини зі святом Суккот та бажає сил і віри, радості і благодаті.

Хай ваш намет вкриє вас від усіх бід, нехай всі думки і діяння будуть сповнені світла й доброти.

Добра і миру вам і вашим родинам!