4 жовтня у змішаному форматі (онлайн і офлайн) відбулося  засідання Громадської ради при Державній службі України з етнополітики та свободи совісті у якому  взяли участь Голова ДЕСС Віктор Єленський, керівники та представники структурних підрозділів ДЕСС.

Віктор Єленський поінформував Громадську раду про прийняті законодавчі ініціативи у сфері реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України та корінних народів України. Зокрема, серед маркерних подій, які відбулися — прийняття Закону України «Про національні меншини (спільноти) України»; затвердження Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на 10 років, реалізація якої поставить роботу з національними меншинами на європейський рівень. Голова ДЕСС закликав членів Громадської ради до популяризації Законів України «Про національні меншини (спільноти) України» та «Про корінні народи України». Він також поділився тим, як нині відбувається напрацювання нормативно-правових актів щодо імплементації цих законів і які наступні кроки робитиме ДЕСС для реалізації Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті». 

“Ми створювали цю Програму не для того, щоб поставити “галочку”, а для того, щоб ті проблеми чи вузькі питання, які є в нормативному полі щодо національних меншин (спільнот), можна було розв’язати за допомогою Програми. Ми в постійному контакті з різними інститутами, щоб наповнити цей документ реальним змістом і будемо всіляко вітати пропозиції Громадської ради аби зробити її максимально ефективною”, – наголосив Голова ДЕСС.

 

Представники  Громадської ради заслухали інформацію начальника Відділу співпраці з етнічними спільнотами Віктора Коврея щодо стану виконання з підготовки нормативно-правових актів: наказів ДЕСС «Про затвердження Порядку утворення та функціонування Центру національних меншин (спільнот) України»; «Питання діяльності Ради громадських об’єднань національних меншин (спільнот) України»; проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про закріплення правового статусу представницького органу кримськотатарського народу»; проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань координації виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року» та проєкту Плану заходів реалізації Стратегії на 2024—2025 роки.

 

Під час засідання відбулося також обговорення проєкту Методології використання мов національних меншин (спільнот) України, за результатами якого Громадською радою було прийнято рішення щодо проведення додаткових обговорень та погоджень.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС