6 жовтня 2023 року на запрошення Голови Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) Олександр Ільков, Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України та Ігор Лоссовський, заступник Голови Державної служби України з етнонополітики та свободи совісті взяли участь у 136-й Пленарній сесії засідання Венеційської Комісії та виступили під час розгляду питань реформування законодавства України в сфері національних меншин.

На засіданні Венеційської комісії відбувся обмін думками щодо стану виконання Україною рекомендацій із завершення реформування законодавства в сфері національних меншин, зокрема, з метою ухвалення проекту додаткового висновку Венеційської комісії стосовно Закону України про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України» (реєстраційний № 9610), розробленого з урахуванням рекомендацій, викладених у Висновку Венеційської комісії від 12 червня 2023 року до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України».

Українська делегація високо оцінила діяльність Венеційської Комісії щодо аналізу та оцінки роботи України з реформування законодавства в сфері національних меншин. Членів авторитетної Комісії було також поінформовано про вже ухвалені та ті, підготовка яких перебуває на завершальній стадії, підзаконні нормативно-правові акти, які забезпечують належну імплементацію Закону України про національні меншини (спільноти). Наголошувалося на тому, що реформування законодавства України у цій сфері є необхідним як для подальшого демократичного розвитку країни, так і для поглиблення процесу європейської інтеграції нашої держави. Приверталася увага до того, що ці реформи здійснюються Україною в складних умовах повномасштабної російської агресії проти нашої країни, найкривавішої та наймасштабнішої війни в Європі з часів Другої Світової Війни.

У своєму Висновку Венеційська Комісія привітала численні покращення, ухвалені Верховною Радою в новому Законі про внесення змін до Закону про національні меншини (спільноти) (законопроєкт №9610). Венеційська Комісія високо оцінила зусилля владних структур України з імплементації рекомендацій Комісії з метою приведення положень Закону України про національні меншини (спільноти) України у повну відповідність до міжнародних стандартів. У Висновку Венеційська Комісія вказала на 12 окремих покращень, ухвалених новим Законом. Разом з тим, Комісія згадала й про деякі свої рекомендації, які, на її думку, були імплементовані частково, або не були враховані.

У кулуарах засідання під час бесід з керівництвом Венеційської Комісії та Парламентської Асамблеї Ради Європи на адресу представників України постійно звучали слова підтримки боротьби українського народу проти російського агресора, а також євроінтеграційного поступу нашої держави, зокрема, досягнутих результатів з реформування законодавства в сфері національних меншин у відповідності з високими міжнародними стандартами.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС