«Реалізували ще один критерій для нашої євроінтеграції. Додаткові гарантії для національних спільнот в Україні, додаткові гарантії для нашого руху в Євросоюз. Продовжуємо роботу далі у виконанні рекомендацій Єврокомісії», — сказав глава держави.

Закон дає оновлене визначення терміну національні меншини (спільноти), що базується на основі інклюзивного підходу та відповідає Рамковій конвенції про захист національних меншин 1995 року.

 Документом також передбачено, що школярам будуть надані безкоштовні підручники мовами національних меншин (у тому числі електронні).

Регламентується, що у населених пунктах, де проживають національні меншини, дозволено буде використання їхньої мови у рекламі, інших випадках, зокрема та під час надання допомоги.

Законом також деталізовано необхідність визначення порядку та переліку населених пунктів, в яких особи національної меншини складають значну частину населення чи де традиційно проживають представники тієї чи іншої національної меншини.

Передбачається, що у відповідних населених пунктах (визнаними місцем проживанням національних меншин) можуть бути створені центри національних меншин відповідної територіальної громади.

Окрім того, гарантується державний захист тих мов національних меншин, яким загрожує зникнення, а також підтримка і збереження традиційної культури та нематеріальної культурної спадщини національних меншин.

Реформа законодавчої бази щодо національних меншин є однією з семи рекомендацій Єврокомісії, які Україна отримала разом зі статусом кандидата на вступ до ЄС.

Для врахування цієї рекомендації Верховна Рада в грудні 2022 року ухвалила Закон «Про національні меншини (спільноти) України». 1 липня 2023 року Закон набув чинності, яким було скасовано старий Закон “Про національні меншини в Україні”, ухвалений ще у 1992 році. На шляху євроінтеграції Україна зобов’язалася забезпечити європейські стандарти захисту прав національних спільнот, зокрема шляхом створення належних механізмів для їх реалізації, на що і був спрямований Закон. 

Утім, у результаті його аналізу Європейська комісія “За демократію через право” (Венеційська комісія) оприлюднила свій висновок від 12 червня 2023 року, в якому висловила низку зауважень. На їх врахування у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9610 від 13 серпня 2023 року, щодо якого Венеційська комісія ухвалила новий висновок від 9 жовтня 2023 року. Головною метою законопроєкту №9610 було врахування нових рекомендацій Венеційської комісії. Наведені в її висновку зауваження здебільшого були спрямовані на зміну деяких норм вказаного закону відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року. Слід зазначити, що переважна більшість зауважень Венеційської комісії щодо цього Закону було враховано.

21 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України”, який і було підписано вчора Президентом України. 

26 вересня  Кабінет Міністрів схвалив Державну цільову національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року, яка має забезпечити імплементацію відповідного закону та спрямована на виконання рекомендації Єврокомісії.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС