Першочерговою метою зазначеного семінару було обговорення існуючих правових та політичних рамок для захисту прав національних меншин та прав громадян відповідно до стандартів та практики ЄС, обмін досвідом  щодо найкращих практик сприяння захисту прав меншин. Особлива увага приділяється співпраці та координації роботи між місцевими органами влади та організаціями громадянського суспільства.

Досвід організації роботи щодо забезпечення прав національних спільнот на місцевому рівні та взаємодію органів державної влади Вінниччини  з Радою національно-культурних товариств презентував начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький.

Зокрема:

  • спільне проведення соціально-значущих, мовних, інформаційних та культурно-просвітницьких проектів національних меншин завдяки ресурсному забезпеченню Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки;
  • діяльність Вінницької обласної Ради національно культурних товариств;
  • роботу Центру національних спільнот Вінниччини;
  • налагодження конструктивного діалогу та співпраці із українською діаспорою за кордоном та розвитку народної дипломатії.

У своєму виступі Ігор Салецький наголосив, що «визначивши стратегічні завдання  на довгострокову перспективу та операційні цілі на поточний період  ми створюємо ефективну модель взаємовідносин, яка б з одної сторони відповідала державній політиці та з іншої враховувала б рекомендації і стандарти міжнародних інституцій з питань міжетнічних взаємовідносин в демократичному суспільстві».

 Представниками Міністерства культури відзначено високий рівень організації роботи в області та надано відповідні рекомендації по його подальшого розвитку.

У продовженні учасники семінару мали змогу обговорити проблематику та взяти участь у дискусії щодо можливостей та викликів на шляху інтеграційної політики в Україні  у сфері міжнаціональних відносин.