17 листопада перед початком конференції відбулась урочисте відкриття у м. Бухарест української бібліотеки. В дарунок якій Ігор Салецький вручив презентаційні книги Вінницької області.

В ході Міжнародної конференції учасниками заходу обговорено найбільш актуальні питання підтримки та  розвитку української діаспори закордоном, а також формування соціокультурного простору українців у Румунії, взаєморозуміння між культурами народів та виховання дітей.

Досвід взаємодії національних спільнот з державними органами влади презентував Салецький Ігор Олександрович – начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації.

Зокрема, він зазначив, що завдяки впровадженню Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки, а також роботі Центру національних культур Вінниччини в області створено  ефективну модель міжетнічних взаємовідносин, яка дає можливість національним спільнотам, що проживають на території області, реалізувати своє право на збереження етнічної самобутності та розвивати ефективний  діалог  з органами влади та іншими спільнотами.

Потому, І. Салецький представ новий напрямок роботи – Центр закордонного українства у Вінницькій області, який за його словами, розпочав  досить ефективно розвиватися в рамках Державної програми співпраці із закордонними українцями на 2017-2020 роки.

 Особливу увагу було акцентовано на Україно – Румунській співпраці, зокрема співпраці із українцями, які проживають в Румунії.

Крім того, в рамках Міжнародної конференції відбулася зустріч начальника начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Салецького з головою громадської організації «Союз Українців Румунії», депутатом Румунського парламенту Миколою Мирославом Петрецьким, головою Комісії Європейських відносин, зв’язків з Україною та українською діаспорою Мирославом Петрецьким та головою Комісії з питань культур Союзу Українців Румунії Михайлом Гафія Трайстом під час якої обговорено питання налагодження співпраці та підписання угоди між громадськими організаціями «Рада національних товариств Вінниччини» та «Союзом Українців Румунії».

Зважаючи на понад десятилітню плідну співпрацю між Вінницькою обласною державною адміністрацію та Яською повітовою радою Румунії особливо в сфері економіки та інвестицій, маємо переконання, що культурна взаємодія, між неурядовими організаціями також сприятиме розвитку народної дипломатії, - наголосив Ігор Салецький.

 На даний час ГО «Рада національних товариств Вінниччини»  підписано угоди про співробітництво у культурній, освітній, інформаційній та інших сферах життя з товариствами закордонних українців: 

  • «Об’єднанням українських товариств Латвії».
  • Громадським об’єднанням «Центр української культури «Січ» Республіка Білорусь;
  • Німецько-українським інформаційно-культурним центром;
  • Грузинсько-українським культурно-просвітницькою спілкою «Єдність»;
  • Громадською організацією «Друзі України в Ізраїлі»;
  • «Християнським товариством українців в Італії»;
  • «Асоціацією українців регіону Мурсія» (Королівство Іспанія).

 Для довідки

1 лютого 1992 року  підписано спільне Комюніке міністрів закордонних справ Румунії та України про встановлення дипломатичних відносин;

2 червня 1997 року у м.Констанці підписано Договір про відносини добросусідства і співробітництва між Україною та Румунією;

За період Незалежності підписано близько 55 різноманітних двосторонніх угод, договорів, протоколів між Урядами України та Румунії та центральними органами влади;

На регіональному рівні: 28 листопада 2006 року підписана Угода про співробітництво між Вінницькою обласною державною адміністрацією та Яською повітовою радою Румунії;

 У 2009 році Яська повітова Рада Румунії у партнерстві з Вінницькою областю України та окремими районами Республіки Молдова, підготувала проектну пропозицію «ТрансАгрополіс – Підтримка транскордонного агробізнесу», який і надалі розвивається;

19 жовтня 2017 року делегація Вінницької області на чолі з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм, головами районних державних адміністрацій та міськими головами міст обласного значення відвідали комуну Чуря Яського повіту Румунії, результатом якої стали:

-домовленості про започаткування співпраці між Іллінецьким районом Вінницької області та комуною Чуря Ясського повіту Румунії, Шаргородським районом та комуною Ербичень, а також Гайсинським районом та комуною Тетеруш;

Окрім того Президент Ясської повітової Ради Маріцел Попа заявив про створення авіа мосту між Вінницею та Яссами

13 вересня 2017 року відновила роботу змішана міжурядова Українсько-Румунська комісія з питань забезпечення прав осіб, які належать до національних спільнот.

18 листопада 2017 року обговорено питання підписання Угоди про двостороннє співробітництво між ГО «Рада національних товариств Вінниччини» та ГО «Союз Українців Румунії».