Головне сьогодні

У  2017 році виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політичних репресій 1937– 1938 років. У зв’язку з цим розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01 листопада 2017 року №768 «Про проведення на Вінниччині заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років»,  на 2017– 2018 роки визначено низку завдань.  Метою їх  виконання є  гідне вшанування пам’яті жертв Великого терору, вчиненого у XX столітті тоталітарним комуністичним режимом в Україні, донесення об’єктивної інформації про ці трагічні події, консолідація суспільства задля  гарантування мирного розвитку і співіснування людства, сприяння утвердженню в суспільстві ідеалів гуманізму.

Нагадаємо, що Великий терор 1937 – 1938 років – лише один з епізодів злочинної діяльності комуністичного тоталітарного режиму, адже Україна протягом 1917 – 1991 років постійно перебувала під радянським репресивним тиском, найбільшими проявами якого стали: «червоний терор» проти учасників визвольних змагань та мирного населення в часи Української революції 1917 – 1921 років, депортації осіб за національною ознакою з території Криму (1944 рік), депортації населення Західної України (операція «Захід», 1947 рік), переслідування дисидентів, цензура, відсутність політичного плюралізму, русифікація населення України і багато іншого.

 «Великий терор» було розгорнуто проти безвинних людей. Під час репресій широко застосувався антигуманний принцип колективної відповідальності, передусім у практиці примусових депортацій.

Знищення української еліти у 1937–1938 роках завдало непоправних втрат нашому народу. «Великий терор» спричинив кризу правової свідомості громадян, бо унаочнив зневагу до елементарних правових засад у тоталітарній державі й фактично повне безправ’я її населення.

Викриття подібних злочинів, збереження пам’яті про ці події, поширення свідчень очевидців, правдивої інформації про масштаби, організаторів і виконавців злочинів застерігатимуть людство від потурання проявам тоталітаризму, запобігатимуть відтворенню чи повторенню подібних явищ.

У зв’язку із 80-ми роковинами Великого терору – масовими  політичними репресіями  1937 – 1938 років 3 листопада у м. Вінниці відбувся меморіальний захід. Представники обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей,  обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, постраждалі від політичних репресій та члени їхніх родин поклали  квіти до пам’ятника жертвам комуно-тоталітарного режиму на цвинтарі «Підлісний».

Пам'ять всіх загиблих у період Великого терору 1937-1938 років присутні вшанували хвилиною мовчання.

Більше важливого