До інноваційного проекту «Українські митці за вільну Україну», який передбачає проведення у закладах освіти м. Вінниці спеціалізованого курсу мистецьких лекцій національно-патріотичного спрямування, долучилися учні Комунального закладу «Школа І-ІІІ ступенів № 10 Вінницької міської ради».

Нагадаємо, що проект триватиме протягом листопада – грудня 2018 року та покликаний показати учнівській молоді національну самобутність українців та процес державотворення через призму мистецтва.

«Ми повинні розуміти, що українську історію та культуру творять не лише етнічні українці, але й ті історичні особистості, яких можна назвати «українцями по духу». Сьогодні ми поговоримо про видатну художницю, сценографа, педагога, представницю європейського кубізму та футуризму Олександру Екстер, яка популяризувала українську автентичну культуру в Європі та світі. Її по праву називають «амазонкою українського авангардизму», – відзначила лектор, завідувач кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк.

Зазначимо, що Олександра Екстер (1882-1949), творчістю якої захоплювався весь тодішній мистецький світ, переймалася українською традиційною культурою та асоціювала себе з Україною, про що свідчить її біографія. Окрім того, художниця захоплювалася колекціонуванням предметів селянського інтер’єру, вишиванок, рушників, посуду, а також неодноразово була ініціаторкою облаштування тематичних виставок в Російській імперії та країнах Європи.

Цікавим є той факт, що відомий іспанський та французький художник Пабло Пікассо свою першу вишиванку придбав за рекомендацією саме Олександри Екстер, з якою підтримував дружні стосунки.

Проект «Українські митці за вільну Україну» реалізовується відповідно до Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224, спільно з Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського та за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92