17 березня відбулась робоча нарада заступника Начальника ОВА Андрія Кавунця з представниками кластеру Ukraine Shelter/NFI.

Присутні обговорили подальші напрямки співпраці щодо створення нових місць та покращення умов для проживання ВПО. Серед пріоритетів – проведення ремонтних робіт в існуючих та потенційних колективних центрах на рівні громад області.

«Ми вдячні кожному за підтримку. Для нас вона є особливо важливою, адже без вашої допомоги ми б не змогли надати належний прихисток такій великій кількості людей. Зараз в області зареєстровано майже 171 тис. внутрішньо переміщених осіб. Ми постійно працюємо над покращенням умов їхнього проживання», – підкреслив заступник Начальника ОВА, звертаючись до партнерів.

Так, від кластеру Ukraine Shelter/NFI майже 135 тис. ВПО отримали допомогу, зокрема, непродовольчими товарами, 37 тис. вимушених переселенців було надано підтримку в рамках підготовки до опалювального сезону тощо.

Також партнери надали значну допомогу з проведенням ремонтних робіт у колективних центрах, де мешкають ВПО.

Учасники зустрічі обговорили подальше налагодження ефективної комунікації на всіх рівнях в рамках співпраці. Крім цього, йшлося про системність та оперативність подання потреб від громад з метою своєчасного спрямування відповідної допомоги.

Андрій Кавунець також зазначив, що на Вінниччині відсоток людей, які проживають в шелтерах, не дуже великий. Проте в громадах наявні вільні приміщення, придатні для колективного проживання, тож є звернення до профільних служб ОВА з проханням посприяти в проведенні ремонтів у таких потенційних колективних центрах.

«Маємо розуміти, що війна триває, евакуаційні заходи зі східних територій продовжуються. Вінницька область постійно отримує запити від інших регіонів про можливість евакуації. Отже, ми маємо постійно працювати над розширенням бази місць для розміщення потенційних вимушених переселенців»,- зауважив Андрій Кавунець.

На сьогодні 43 територіальні громади з 63 мають діючі колективні центри. У деяких громадах немає потенційних об’єктів, які можна було б використати з цією метою.

За офіційними даними в області є 3 700 місць для ВПО, які проживають у шелтерах.

«Ми могли б створити ще 5,5 тисяч місць для переселенців, - в півтора рази більше, ніж зараз маємо в наявності,- зазначив Андрій Кавунець, звертаючись до присутніх. – Ми шукаємо усі можливі ресурси, залучаємо допомогу, яка надходить від закордонних партнерів. Але без вашої підтримки громади самостійно з таким об’ємом робіт не впораються».

Під час зустрічі Регіональний координатор кластеру Святослав Савчук зазначив, що Вінниччина має найкращий досвід комунікації з ВПО у Центральному регіоні.

Також партнери висловили готовність до подальшої співпраці та надання допомоги з облаштуванням колективних центрів у громадах Вінниччини.