Сьогодні заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець провів робочу зустріч зі старшим радником з питань захисту та розбудови спроможностей Національного Кластеру з питань захисту Ініго Торресом.

Андрій Кавунець подякував за рішучу та непохитну підтримку України та Вінниччини.

«Ваша підтримка та надання консультативної та правової допомоги для ВПО є дуже важливими, адже це одна з найбільш вразливих категорій населення, яка постраждала від війни. Завдяки вашій допомозі вони мають змогу легше долати ті виклики, які перед ними постали», - зазначив Андрій Кавунець.

Також заступник Начальника ОВА ознайомив із поточною гуманітарною ситуацією в області.

«Вінницька область серед регіонів, які прихистили найбільшу кількість ВПО з початку повномасштабного вторгнення. Наразі тут проживає більше 172 тисяч переселенців. Серед них – понад 51 тисяча дітей, 311 багатодітних сімей, понад 2,5 тисячі малозабезпечених сімей»,- зазначив Андрій Кавунець.

Крім того, він підкреслив, що більшість переселенців проживають у приватному секторі, а не в інституційних закладах чи шелтерах класичного типу.

 «Дуже важливо на це зважати. Має бути більш розгалужена системна робота на рівні територіальних громад та індивідуальних господарств, оскільки багато хто з ВПО потребують допомоги», - зауважив посадовець.

Старший радник з питань захисту та розбудови спроможностей Кластеру з питань захисту Ініго Торрес зазначив, що вже мав досвід роботи в Україні у 2015-2016 роках за напрямом захисту.

«Зважаючи на ситуацію, вже більше року триває гуманітарне реагування в контексті надання підтримки ВПО та місцевому населенню. Ми вважаємо, що зараз якраз слушний момент для перегляду можливостей щодо посилення системою ООН потенціалу як організацій громадянського суспільства, так і місцевих органів влади в контексті надання допомоги, зокрема у сферах загально захисту, захисту прав дітей, освіти, роботи з молоддю, тощо», - підкреслив Ініго Торрес.

Під час зустрічі учасники обговорили виклики в контексті надання послуг з питань захисту населення з боку державних служб, зокрема, щодо потреби обміну досвідом і підвищення кваліфікації працівників.

Підбиваючи підсумки зустрічі, сторони висловили готовність до подальшої співпраці.