Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь в онлайн-нараді під керівництвом заступника міністра соціальної політики України Ульяни Токарєвої.

Обговорили стан, проблеми та перспективи реалізації субвенції з державного бюджету на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Як зазначила Наталя Заболотна, у 2021 році державний бюджет виділив для 9 громад Вінницької області 18,87 млн. грн., спрямовані для створення 11 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб з яких:

▫️2 притулки;

▫️3 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги;

▫️1 денний центр соціально-психологічної допомоги;

▫️5 консультативних служб первинного соціально-психологічного консультування для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Субвенція, яка запроваджена з ініціативи першої леді Олени Зеленської, надається з метою забезпечення якісної та ефективної допомоги жертвам насильства в сім'ї та за ознакою статі, а також попередження випадків насильства.

Спеціалізовані служби підтримки надають професійну допомогу та консультації жертвам насильства, допомагають у відновленні психологічного та фізичного стану, а також забезпечують соціальну та правову підтримку.

Загалом, у 2022 році в області створені та функціонували 30 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, з них:

▫️3 притулки;

▫️5 кризових кімнат;

▫️2 денні центри;

▫️8 служб первинного соціально-психологічного консультування;

▫️12 мобільних бригад.

В Україні працює лінія довіри з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі в цілодобовому режимі – 0800750475.

«Важливо пам'ятати, що жертви насильства потребують нашої підтримки та допомоги, тому маємо докласти всіх зусиль для того, щоб забезпечити їм належні умови та захист. Працюймо далі!» - підкреслила Наталя Заболотна.