3 травня 1791 року Надзвичайний Сейм Речі Посполитої ухвалив Конституцію, яку вважають першою в Європі та другою у світі після Конституції США. Метою урядового акту було врятувати Річ Посполиту, територія якої у 1772 році була обмежена внаслідок першого поділу, проведеного Пруссією, Австрією та росією.

03 травня 2024 року, з нагоди 233-ї річниці з дня проголошення першої конституції Республіки Польща, у Вінниці відбулось покладання квітів до пам’ятника Юзефа Пілсудського за участі польської спільноти м. Вінниці.

Також у Центральному міському парку Вінниці, на місці бувшого римо-католицького цвинтаря польська спільнота вшанувала пам’ять поляків, які загинули під час масових репресій у 30-х роках минулого століття.

Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації вітає польську спільноту Вінниччини з національним святом, бажає подальшого процвітання, миру і благополуччя у мирній Україні.

(2 травня у Польщі відзначали день Полонії та поляків за кордоном, а також день польського прапора як символ польського народу).