18 травня у Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення». Захід приурочений до Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу. Україна та вся світова спільнота цьогоріч вшановує 80-ті роковини цієї трагічної сторінки історії.

Зі вступним словом на події виступив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який зазначив, що геноцид — це найвищий злочин, який може чинитися сьогодні у світі, і йому немає прощення. Головою Верховної Ради України згадано також про непокараність тих страшних днів, яка є стимулом для того, щоб агресор, який приніс горе в минулому, через декілька десятків років вчинив це знову, через десятиріччя демонструючи ту саму маніакальну жорстокість і неконтрольовану агресію, – «нам дуже важливе об’єднання світової спільноти навколо цієї страшної трагедії» наголосив Руслан Стефанчук.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, у своєму виступі зазначив, що непокараність злочинів радянського союзу призвела до повторення цих злочинів так званою правонаступницею радянської влади — росією. Пан Джемілєв згадав про зовсім нещодавні переслідування та обшуки в будинках кримських татар, які відбуваються в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив на важливості визнання злочину депортації кримських татар 1944 року актом геноциду, а також подякував усім, хто цьогоріч брав участь у підготовці заходів до Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Участь у Дні пам’яті взяв і Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

Під час концерту прозвучала симфонічна музика сучасної кримськотатарської композиторки Ельвіри Емір у виконанні Національного президентського оркестру під орудою Ділявера Османова, а також поезія польського класика Адама Міцкевича («Кримські сонети» в перекладі Максима Рильського), написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом. У фінальній частині концерту прозвучала Ода «О, мій святий народе!» у виконанні оркестру разом зі зведеним хором.

Фотографії – Представництво Президента України в АР Крим

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС