11 червня 2024 року у Центрі національних товариств Вінниччини відбулось робоче засідання Ради національно-культурних товариств за участі керівництва управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА та голів національних меншин (спільнот) Вінницької області.

Під час засідання, начальник управління Ігор Салецький, проінформував учасників Ради про основні завдання за результатами «Форуму національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав», присвячений реалізації реформ з удосконалення українського законодавства відповідно до європейського у сфері етнополітики та забезпечення прав національних меншин (спільнот) в умовах війни.

Основними рекомендаціями стали:

вдосконалення законодавства щодо захисту національних меншин (спільнот), як одного з ключових аспектів вступу до ЄС;

важливість забезпечення прав національних меншин (спільнот) та їхню роль у консолідації українського суспільства в умовах повномасштабної війни , що триває тощо.

Заступник начальника управління Алла Ратинська винесла на обговорення проєкт Програми розвитку міжнаціональних та міжконфесійних відносин у Вінницькій області та співпраці із закордонними українцями на 2025-2027 роки.

Голова хорватської громади Сергій Ямковенко розповів про участь хорватської національної спільноти у Раді національних меншин (спільнот) України при Державній службі з етнополітики та свободи совісті.

Також обговорили питання щодо участі національних спільнот (меншин) у благодійному фестивалі польової кухні ім. Тараса Сича.

Крім того, голова ромського товариства Володимир Григориченко поділився досвідом щодо участі у Школі демократії  «Оцінка потреб та залучення до прийняття рішень» в рамках проєкту «Сприяння соціальній згуртованості в Україні» від Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA ROLI), яка відбулась у травні.