17 червня 2024 року, в Страсбурзі, в палаці “Агора” Ради Європи, відбулася презентація доповіді “Боротьба за справедливіше майбутнє: Вплив війни в Україні на ромів та уроки для поствоєнної реконструкції”.

Цей важливий документ, підготовлений Європейською Ромською Фундацією, досліджує долю українських ромів під час жорстокої війни, яку розв’язала росія.

Захід зібрав близько 70 учасників, серед яких: заступник Генерального Секретаря Ради Європи Бйорн Берге та директор Департаменту Антидискримінації РЄ Хальварт Горсет. Лідери ромської спільноти: директор Європейської Ромської Фундації Желько Йованович та представники ромських громадських організацій з різних країн Європи. Дипломатичний корпус: посли країн-членів Ради Європи, а також українські та іноземні дипломати. У заході також взяв участь заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський.

Високопосадовці РЄ розповіли про важливе місце, яке ромська проблематика займає в діяльності Ради Європи, підкреслили високу актуальність дослідження стану та проблем ромської громади України в складних умовах кривавої війни.

Під час презентації Директор Європейської Ромської Фундації представив ключові знахідки доповіді. Її основні тези підкреслили:

Суворий вплив війни на ромську громаду України, стійкість та героїзм ромів. Багато з них мужньо воюють за Україну на фронті, інші ж самовіддано допомагають на волонтерських засадах. Важливість повоєнної реконструкції: для ромів, як і для всієї України, критично важливою є справедлива та інклюзивна повоєнна реконструкція. Це передбачає не лише відновлення зруйнованого, але й подолання системної дискримінації та створення рівних можливостей для всіх.

Заступник Голови ДЕСС, виступаючи на заході, подякував авторам доповіді за їхню скрупульозну роботу та високо оцінив якість отриманих даних. Він також підкреслив, що українська влада робить все можливе, щоб підтримати ромів у цей складний час.

«Дослідження, представлене на презентації, чітко продемонструвало, як війна жорстоко вплинула на життя ромів. Їхні домівки були зруйновані, вони змушені були тікати з місць проживання, втрачали близьких та стикалися з численними труднощами. Проте, попри все, роми не втратили віри у краще майбутнє, – наголосив Ігор Лоссовський. – Сьогодні роми України доводять, що вони справжні патріоти, готові боронити свою землю пліч-о-пліч з усіма українцями. Вони воюють на фронті, несуть волонтерську службу, допомагають нужденним. Їхня мужність та самовіддача руйнують несправедливі стереотипи та змушують українське суспільство по-новому поглянути на ромів».

Заступник Голови ДЕСС зупинився на численних важливих заходах, які Уряд України, зокрема ДЕСС здійснили останнім часом для забезпечення прав та інтересів ромського населення України. «Українська держава робить все можливе, щоб підтримати ромів у цей складний час”, – запевнив Ігор Лоссовський. – На жаль, сьогодні для цього не вистачає державних ресурсів, більшість з яких йде на оборону та безпеку країни. Проте ми розуміємо, що їм потрібна не лише гуманітарна допомога, але й системні зміни, які дозволять їм жити гідно та повноцінно, усвідомлювати себе повноправним членом толерантного українського суспільства”.

Важливо зазначити, що доповідь “Боротьба за справедливіше майбутнє: Вплив війни в Україні на ромів та уроки для поствоєнної реконструкції” доступна англійською мовою. Її можна завантажити за посиланням  https://dess.gov.ua/borotba-za-spravedlyvishe-maybutnie-prezentovano-dopovid-pro-vplyv-viyny-na-ukrainskykh-romiv/

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС